4 fileji postrvi
4 stroki česna
peteršilj
olje
Priprava:
Potrebujemo res dobro preplasteno ponev, najbolje z debelejšim dnom. Postavimo jo na štedilnik in začnemo segrevati.
Medtem fileje postrvi obrišemo s prtičkom.
Da je ponev dovolj segreta, nam pove preprost preizkus: vanjo kanemo kapljico vode. Če takoj izpari, je ponev prevroča, če obmiruje, je prehladna. Primerno ogreta je takrat, ko kapljica v njej »zapleše« (drsi po površini). Tako bo tudi z našo ribo – narahlo bo drsela po ponvi in se nanjo ne zapekla.
Za vsak primer in za boljši okus v ponev nalijemo nekaj kapljic olja, naložimo fileje s kožo navzdol in jih približno 3 minute pečemo na eni strani, šele nato obrnemo. Počakamo toliko časa, da riba sama odstopi in jo brez težav z lopatico dvignemo ter obrnemo.
Ko smo ribji file obrnili, ga potresemo s česnom, do konca spečemo še na drugi strani in potresemo s peteršiljem.
Odstavimo in ponudimo s kuhanim krompirjem in dušeno blitvo.