Petkov namig za kosilo: Hrustljavo pečen file postrvi

Znate speči postrvji file? Priprava 1 minuta, čas peke 5 minut

Objavljeno
09. februar 2015 10.57
HRUSTLJAVO PEČEN FILE POSTRVI
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

4 fileji postrvi

4 stroki česna

peteršilj

olje

 

Priprava:

Potrebujemo res dobro preplasteno ponev, najbolje z debelejšim dnom. Postavimo jo na štedilnik in začnemo segrevati.

Medtem fileje postrvi obrišemo s prtičkom.

Da je ponev dovolj segreta, nam pove preprost preizkus: vanjo kanemo kapljico vode. Če takoj izpari, je ponev prevroča, če obmiruje, je prehladna. Primerno ogreta je takrat, ko kapljica v njej »zapleše« (drsi po površini). Tako bo tudi z našo ribo – narahlo bo drsela po ponvi in se nanjo ne zapekla.

Za vsak primer in za boljši okus v ponev nalijemo nekaj kapljic olja, naložimo fileje s kožo navzdol in jih približno 3 minute pečemo na eni strani, šele nato obrnemo. Počakamo toliko časa, da riba sama odstopi in jo brez težav z lopatico dvignemo ter obrnemo.

Ko smo ribji file obrnili, ga potresemo s česnom, do konca spečemo še na drugi strani in potresemo s peteršiljem.

Odstavimo in ponudimo s kuhanim krompirjem in dušeno blitvo.