Petkov namig za kosilo: Juha s postrvjo in ribano kašo

Petek je dan za ribe; priprava 5 minut, čas kuhanja 15 minut

Objavljeno
24. oktober 2014 13.42
JUHA S POSTRVJO
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Sestavine:
3 cele manjše postrvi
velika čebula, 4 stroki česna
3 korenčki
peteršilj, luštrek, majaron
10–15 zrnc popra, sol
žlica maščobe (masla)
žlica vina ali kisa
2 pesti ribane kaše ali druge jajčne jušne zakuhe

Priprava:

Postrvi očistimo trebušno votlino in nežno oplaknemo.
V širši posodi pristavimo osoljeno vodo z žlico vina ali kisa. V krop položimo postrvi, solimo in kuhamo/poširamo 7–10 minut tik pod vreliščem.
Medtem narežemo korenčke, čebulo, česen, zelišča.
Poširane postrvi vzamemo iz vode, malenkost ohladimo.
Vodo (ribjo jušno osnovo) precedimo in prihranimo.
V lonec stresemo korenje, čebulo, česen in na malo maščobe svetlo prepražimo. Prilijemo precejeno ribjo jušno osnovo, začinimo s poprom in polovico zelišč ter pokrito kuhamo 5 minut.
V tem času očistimo ribe, meso razkosamo na večje kose.
V juho zakuhamo ribano kašo ali drugo jajčno jušno zakuho in tik pred koncem dodamo še kose rib. Nazadnje začinimo s preostalimi zelišči in ponudimo.
Po juhi postrežemo krompirjev pire z dušeno špinačo in sadno solato.