Petkov namig za kosilo: Kremna juha iz belega fižola in listnatega ohrovta

Hranljiva na veliki petek. Priprava traja 10 minut, čas kuhanja pa še 15-20 minut. Pa dober tek!

Objavljeno
18. marec 2016 13.15
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 čebuli, 2 glavici česna
  • večji korenček
  • sol, poper, timijan, 2 lista lovorja
  • čili ali feferon po okusu
  • velika pločevinka vloženega belega fižola (850 g)
  • vsaj 5 listov ohrovta ali raštike


Priprava:

  1. Čebulo in korenje narežemo ter stresemo v lonec. Nad šibkim ognjem pražimo 5 minut.
  2. Prvo glavico česna stremo in stresemo k čebuli. Dodamo še timijan, čili po okusu in pražimo še minuto.
  3. Potem v lonec zlijemo kuhan fižol s fižolovko, začinimo z lovorjem in zavremo. Kuhamo 10 minut, da se zelenjava zmehča, fižol pa ogreje.
  4. Lovor odstranimo in juho pretlačimo s paličnim mešalnikom.
  5. Ohrovt narežemo na trakove in vmešamo v juho. Kuhamo 10 minut, po potrebi razredčimo, čeprav mora biti tale juha kar gosta.
  6. Medtem drugo glavico česna očistimo in stroke narežemo na rezine. V ponvici na malo olja ga hrustljavo opečemo.
  7. Juho ponudimo s popečenim čes­nom in začinimo z oljem od praženja česna oziroma po potrebi z brizgom oljčnega olja.
Namig: Po juhi ponudimo pečeno sladko polento in kompot iz suhih sliv.