Petkov namig za kosilo: Ohrovtova juha s starim kruhom in sirom

Star kruh ni nujno le za cmoke, odličen je tudi v juhi. Priprava vam bo vzela 10, 
čas kuhanja pa 35 minut. Pa dober tek!

Fri, 26.02.2016, 12:00
Že veste, kje boste danes jedli?
Na podlagi ocen, ki jih vsak teden objavljamo v Nedelu in Slovenskih novicah, je nastal digitalni vodič, ki dobrojedcem lajša odločitev o tem, kje bodo naslednjič sedli za mizo in kaj naj si nanjo pustijo prinesti.

Sestavine:

  • velika glava ohrovta
  • 1,5 litra kokošje ali zelenjavne osnove ali vode
  • 150 g starega posušenega kruha v kockah ali tanjših rezinah
  • 220 g sira, ki se dobro topi
  • 100 g parmezana
  • žlica oljčnega olja
  • glavica česna, sol, poper


Priprava:

  1. Ohrovt narežemo na rezance in stresemo v visok lonec. Prilijemo vodo, da je ohrovt napol pokrit, solimo in kuhamo ob blagem vrenju 20-30 minut, da se zmehča. Odcedimo. To lahko naredimo tudi dan prej in kuhan ohrovt shranimo na hladnem.
  2. Jušno osnovo posebej zavremo.
  3. V lonec v plasteh naložimo ohrovt, posušen kruh, rezine sira in parmezan. Naložimo čim več plasti, dokler ne porabimo vseh sestavin.
  4. Z leseno kuhalnico naredimo luknjo v naložene sestavine in vanjo počasi nalivamo vrelo jušno osnovo. Spet pristavimo za 5 minut, da juha ostane topla, in počakamo, da se kruh namoči.
  5. Medtem stremo ali narežemo česen in ga v majhni kozici na oljčnem olju popečemo, da zadiši. Z njim začinimo juho. Čim prej postrežemo. Po juhi ponudimo sadno solato z oreščki in hladen puding.

Prijavi sovražni govor