- velika glava ohrovta
- 1,5 litra kokošje ali zelenjavne osnove ali vode
- 150 g starega posušenega kruha v kockah ali tanjših rezinah
- 220 g sira, ki se dobro topi
- 100 g parmezana
- žlica oljčnega olja
- glavica česna, sol, poper
Priprava:
- Ohrovt narežemo na rezance in stresemo v visok lonec. Prilijemo vodo, da je ohrovt napol pokrit, solimo in kuhamo ob blagem vrenju 20-30 minut, da se zmehča. Odcedimo. To lahko naredimo tudi dan prej in kuhan ohrovt shranimo na hladnem.
- Jušno osnovo posebej zavremo.
- V lonec v plasteh naložimo ohrovt, posušen kruh, rezine sira in parmezan. Naložimo čim več plasti, dokler ne porabimo vseh sestavin.
- Z leseno kuhalnico naredimo luknjo v naložene sestavine in vanjo počasi nalivamo vrelo jušno osnovo. Spet pristavimo za 5 minut, da juha ostane topla, in počakamo, da se kruh namoči.
- Medtem stremo ali narežemo česen in ga v majhni kozici na oljčnem olju popečemo, da zadiši. Z njim začinimo juho. Čim prej postrežemo. Po juhi ponudimo sadno solato z oreščki in hladen puding.