Petkov namig za kosilo: Pražena zelenjava

Hitro prepražena, še čvrsta in zrezana ter pripravljena v 5 minutah. Pražili pa jo boste še okoli 20 minut.

Objavljeno
28. marec 2017 22.02
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 250 g brstičnega ohrovta
  • manjši brokoli
  • 2 večja korenčka
  • 5 žlic oljčnega olja
  • poper, sol

Priprava:

  1. Vso zelenjavo očistimo, brstičke narežemo na pol, brokoli na socvetja, korenje na kolesca. Stresemo v ponev, pristavimo in začnemo pražiti pri visoki temperaturi.
  2. Po minuti krepko premešamo, prelijemo z oljčnim oljem in pražimo še minuto, največ dve, da se zelenjava le na zunaj opeče, znotraj pa ostane še čvrsta. Solimo, popramo, odstavimo.
  3. Ponudimo po gobovi juhi kot prilogo kuskusu in fileju postrvi v vinski omaki. Zraven gre okisana rdeča pesa iz kozarca.

Nasvet: Ostanke, obreznine in slabše dele zelenjave skuhajte v vodi do mehkega, nato zelenjavo odcedite in vodo uporabite kot nekakšno jušno osnovo za jedi v prihodnjih dneh.

Ali ste vedeli: Da ohrovt, brokoli, cvetačo, kolerabo, repo, redkvice in zelje uvrščamo v skupino križnic? Zanje je značilno, da vsebujejo spojino sulforafan, ki učinkovito preprečuje nastanek in napredovanje rakavih obolenj. Ta živila so po mnenju raziskovalcev sodobna superživila, ki bi jih morali uživati vsak dan.

 

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.