Petkov namig za kosilo: Prežganka

Zdravilna juha, ki pomaga. Da ne bo imela okusa le po kumini, lahko dodate tudi druga zelišča. Čas kuhanja je 5 minut.

Objavljeno
05. februar 2016 16.11
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • žlica masla
  • 2 žlici moke
  • sol, mleta kumina
  • voda ali jušna osnova (jušni odcedek)
  • večje jajce


Priprava:

  1. V loncu previdno raztopimo maslo in ga poprašimo z moko. Z metlico pomešamo in nad šibkim ognjem svetlo do rahlo rjavo popražimo.
  2. Zdaj počasi prilivamo vodo ali jušno osnovo, dobro premešamo z metlico in počakamo, da zavre.
  3. Juho začinimo s soljo in kumino. Kuhamo 5 minut.
  4. Posebej v posodici razžvrkljamo jajce in ga med mešanjem z metlico vlijemo v vrelo juho. Kuhamo še minuto ali dve.

Namig: Po juhi ponudimo lignje ali repke kozic na žaru/ponvi in z dušeno sezonsko zelenjavo (brstični ohrovt, korenje, pastinak, sladki krompir ...).


Različica: Juho začinite še s svežimi sesekljanimi zelišči (drobnjakom, koprom, peteršiljem, krebuljico, majaronom).