1 večji svež paradižnik
1 večji koromač
1 sveža orada
2 stroka česna
list bazilike
1 manjša očiščena orada
1 žlica oljčnega olja
Priprava:
V lonec, dovolj velik, da bomo vanjo dali orado, nalijemo 0,75 litra vode, jo solimo, zavremo in v krop vstavimo ribo. Ogenj znižamo in ribo poširamo tik pod vreliščem približno 5 minut oziroma dokler zlahka ne izvlečemo plavuti. Odstavimo, ribo preložimo na krožnik, da se napol ohladi, »ribjo jušno osnovo« pa prihranimo.
Paradižnik in koromač očistimo (paradižnik po želji olupimo), grobo narežemo, stresemo v lonec. Dodamo še strt česen in vse skupaj na olju res hitro popražimo le toliko, da česen zadiši. Prilijemo ribjo osnovo, začinimo z baziliko in kuhamo naprej 5 minut.
Medtem očistimo ribo vseh kosti, glave in kože, meso pa grobo razkosamo in ga vstavimo v juho. Po minuti odstavimo in ponudimo. Po juhi se prileže popečena polenta s šparglji in velika skleda sezonske zelene solate.
Opomba: Juha je odlična tudi (napol) hladna.