Sestavine:
- 6 filejev zamrznjenega osliča ali škarpene
- pločevinka vloženega paradižnika
- 2 čebuli, sol, timijan
- 3 žlice oljčnega olja
- 10 črnih oljk, pol kozarca belega vina
- Zamrznjene ribje fileje delno odtajamo in narežemo na kose, široke približno 4 cm. Čebulo narežemo na kolobarje.
- V globoki ponvi segrejemo olje in na njem hitro popražimo čebulo. Dodamo paradižnik, premešamo in kuhamo 3 minute.
- V omako previdno položimo kose rib in pokrito nad šibkim ognjem kuhamo 5-7 minut. Čim manj mešamo, da fileji ne razpadejo.
- V omako dolijemo vino, dodamo oljke in nekaj vejic timijana, previdno premešamo oz. ponev potresemo ter odkrito kuhamo še kakšno minuto. Solimo po potrebi.
- Ponudimo s kuhanimi krompirjevimi njoki in zeljno solato.
Nasvet: V tej omaki uporabite belo vino. Aromatično rdeče pa le pogumni.
Različica: Zaradi čebule je ta omaka malo bolj sladkastega okusa, ki prija večini. Lahko jo izpustite in uporabite krepko mero česna.
Naredimo vnaprej: Najboljša omaka z lepimi in velikimi kosi ribe je sveže pripravljena, ampak, seveda, lahko jo skuhate vnaprej.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.