Petkov namig za kosilo: Ribji file v vinsko-smetanovi omaki

Slasten ribji obrok za konec delovnega tedna. Pripravljen bo en, dva, tri. Za vse skupaj boste potrebovali nekje 20 minut. Pa dober tek!

Fri, 29.01.2016, 12:00

Že veste, kje boste danes jedli?

Na podlagi ocen, ki jih vsak teden objavljamo v Nedelu in Slovenskih novicah, je nastal digitalni vodič, ki dobrojedcem lajša odločitev o tem, kje bodo naslednjič sedli za mizo in kaj naj si nanjo pustijo prinesti.

Sestavine:

  • 600 g ribjih filejev (losos, oslič ipd.), narezanih na trakove
  • sol, poper, rožmarin
  • limona
  • 2 stroka česna
  • oljčno olje po potrebi
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • 1 dl belega vina

Priprava:
  1. Pečico vklopimo na 180 stopinj.
  2. Limoni stisnemo sok, česen sesekljamo ali narežemo.
  3. Pekač (varčno, saj losos spusti precej maščobe!) pokapljamo z oljčnim oljem.
  4. Fileje rib oplaknemo in dobro osušimo s papirnato brisačo. Položimo jih v pekač, solimo, rahlo popramo, potresemo s česnom, rožmarinom in pokapljamo z limonovim sokom. Če imajo kožo, jih v pekač položimo nanjo.
  5. Postavimo v ogreto pečico in pečemo 5 minut.
  6. Medtem v posodici pomešamo smetano z vinom.
  7. Pekač vzamemo iz pečice, fileje prelijemo z vinsko smetano. Vrnemo v pečico za 5 minut.

Namig: Jed ponudimo s kuhanim krompirjem, zraven se prileže tudi motovilec s koruzo.

Prijavi sovražni govor