Petkov namig za kosilo: Rižota z gorgonzolo

Kremasta in izbranega okusa; priprava 5 minut, čas kuhanja 20 minut

Objavljeno
28. november 2014 12.17
RIŽOTA
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Sestavine:

pest pinjol

1 čebula

žlica masla

300 g riža za rižoto

sol, muškatni orešček, list lovora

liter zelenjavne ali mesne jušne osnove

100 g gorgonzole ali podobnega sira s plemenito plesnijo

2 dl smetane za kuhanje

 

Priprava:

Zavremo jušno osnovo.

Pinjole previdno popražimo v ponvi.

Čebulo drobno narežemo in na maslu svetlo popražimo. Dodamo (neoplaknjen!) riž, počakamo, da postekleni, nato lovor in prvo zajemalko vrele tekočine. Ogenj zmanjšamo na srednjo moč in krepko mešamo, da riž popije vso tekočino. To ponavljamo, dokler ni riž kuhan al dente (kakor testenine), rižota pa kremasta. Navadno zadošča 20 minut.

Tik pred koncem rižoto začinimo z muškatnim oreščkom in odstranimo lovor.

Odstavimo, vmešamo gorgonzolo in smetano, premešamo. Takoj postrežemo potreseno s popraženimi pinjolami in sezonsko solato s kuhanim fižolom.

 

Različica: Namesto pinjol vzamemo grobo narezane pražene lešnike ali nepražene orehe.