Petkov namig za kosilo: Solata z avokadom, kalčki in hladno stiskanim ekstra deviškim oljčnim oljem

Za pripravo te solate izberite čvrst avokado. Da ne porjavi, narezanega takoj pokapajte z limonovim sokom.

Objavljeno
08. januar 2016 14.46
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • avokado
  • pol posodice kalčkov po izbiri (25 g)
  • nekaj (črnih) oljk
  • groba morska sol
  • poper iz mlinčka
  • sok pol limone
  • hladno stiskano deviško oljčno olje


Priprava:

  1. Najprej stisnemo sok limone in ga prihranimo.
  2. Avokado prepolovimo, olupimo in narežemo na rezine ali kocke. Razporedimo po krožniku in takoj pokapljamo z limonovim sokom.
  3. Potresemo s soljo, poprom.
  4. Dodamo še kalčke in vse prelijemo z oljčnim oljem.
  5. Ponudimo ob pečenem lososu s kosom kruha, s katerim nazad­nje pojemo še zadnje kapljice aromatične polivke. Za posladek si privoščimo še zadnji kos panetona in jabolčni kompot.


Različica: Lahko uporabimo z limonovo lupino aromatizirano oljčno olje.