- za cmoke:
- 0,5 dl mleka
- 1/4 skodelice pšeničnega zdroba (200g)
- pol žličke soli
- 2 jajci
- korenček
- za omako:
- 400 g graha
- 2 večja pora
- pol gomolja zelene
- sol
- 2 - 3 dl vode ali jušne osnove
- žlica olja ali masla in še malo masla za zabelo
Priprava:
- V lonec nalijemo mleko, ga solimo in zavremo. Vanj zakuhamo zdrob, premešamo in nad šibkim ognjem kuhamo 4 minute. Medtem naribamo korenček, ga vmešamo med kuhan zdrob in pustimo odkrito, da se malce ohladi.
- Medtem narežemo por, zeleno in stresemo v kozico.
- V malce ohlajeno zdrobovo zmes zdaj vmešamo jajci in krepko premešamo ter pustimo dalje hladiti.
- Zelenjavo v kozici na maščobi prepražimo. Prilijemo kozarec vode ali jušne osnove in kuhamo 5 minut.
- V večji in širok lonec nalijemo vodo in jo pristavimo, da zavre. Z mokrimi rokami iz zmesi oblikujemo 16 cmokov in jih prihranimo. Ko voda v loncu zavre, jo solimo in v krop vstavimo cmoke, ki naj se lahno kuhajo 10 minut.
- Med zelenjavo za omako stresemo grah, prilijemo še malo tekočine in odkrito kuhamo dalje 5 minut. Ko je zelenjava že mehka, jo polovico ločeno pretlačimo in vrnemo nazaj v kozico. Solimo, po potrebi razredčimo.
- Kuhane cmoke vzamemo iz lonca, zabelimo z maslom in ponudimo z zelenjavno omako in zeljno solato.
Različica: Omaka bo bolj mazava in kremasta, če namesto vode ali jušne osnove uporabite sladko smetano. Si jo upate začiniti s pehtranom?
Koristen nasvet: Pšenični zdrob, kot ga poznamo, je bel, nežen in kuhan že v 2 minutah.
Odlični, resda ne tako snežno beli, so cmoki iz pirinega zdroba. Koruzni in ajdov zdrob pa je bolje uporabiti v kakšni drugi jedi.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.