Petkov namig za posladek: Ajdovi vzhajanci

Ajdovi vzhajanci tokrat v sladki različici, kot posladek, 
z lešniki in medom. Priprava vam bo vzela 20 minut, čas kuhanja pa 25 minut.

Objavljeno
11. marec 2016 13.10
Posodobljeno
18. marec 2016 11.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 20 g kvasa
  • 120 g bele moke
  • 250 g ajdove moke
  • sol
  • 4 žlice meda
  • 100 g lešnikov

Priprava:
  1. V nekaj žlicah mlačne vode razpustimo kvas. Po želji dodamo žlico sladkorja in pustimo vzhajati.
  2. Ajdovo moko stresemo v skledo, pomešamo s ščepcem soli in poparimo s kropom. Dodamo le toliko vrele vode, da se vsa ajdova moka navlaži. Ohladimo do mlačnega.
  3. Poparjeni ajdovi moki dodamo belo moko, še pol žličke soli, kvasno raztopino (vode raje ne več!) in zamesimo testo. Na hitro ga pregnetemo in postavimo na toplo, da vzhaja.
  4. Vzhajano testo razdelimo na 3 svaljke, ki naj še enkrat kratko vzhajajo.
  5. Velik in širok lonec do polovice napolnimo z vodo, solimo in zavremo. V krop previdno položimo ajdove svaljke in jih napol pokrito nad srednje močnim plamenom kuhamo 25 minut. Na polovici kuhanja jih obrnemo.
  6. Kuhane vzhajance narežemo na rezine in ponudimo kot sladico z medom in grobo nasekljanimi lešniki po ribji enolončnici z rižem.