- 20 g kvasa
- 120 g bele moke
- 250 g ajdove moke
- sol
- 4 žlice meda
- 100 g lešnikov
Priprava:
- V nekaj žlicah mlačne vode razpustimo kvas. Po želji dodamo žlico sladkorja in pustimo vzhajati.
- Ajdovo moko stresemo v skledo, pomešamo s ščepcem soli in poparimo s kropom. Dodamo le toliko vrele vode, da se vsa ajdova moka navlaži. Ohladimo do mlačnega.
- Poparjeni ajdovi moki dodamo belo moko, še pol žličke soli, kvasno raztopino (vode raje ne več!) in zamesimo testo. Na hitro ga pregnetemo in postavimo na toplo, da vzhaja.
- Vzhajano testo razdelimo na 3 svaljke, ki naj še enkrat kratko vzhajajo.
- Velik in širok lonec do polovice napolnimo z vodo, solimo in zavremo. V krop previdno položimo ajdove svaljke in jih napol pokrito nad srednje močnim plamenom kuhamo 25 minut. Na polovici kuhanja jih obrnemo.
- Kuhane vzhajance narežemo na rezine in ponudimo kot sladico z medom in grobo nasekljanimi lešniki po ribji enolončnici z rižem.