Petkov namig za posladek: Sladko presenečenje z beljakovo kapico

Iz ostankov potice, pince, panetona in podobnih kvašenih prazničnih dobrot. Priprava traja 5, čas peke pa 15 minut.

Objavljeno
19. april 2017 23.16
koman*hrana
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 4 - 6 kosov potice ali drugih kvašenih dobrot
  • 3 jajca
  • 2 dl mleka
  • lupinica eko limone ali pomaranče
  • žlica ruma
  • kozarček marmelade
  • 6 žlic sladkorja
  • maščobo za pekač

Priprava:

  1. Model namastimo. Pečico vklopimo na 180 - 200 stopinj.
  2. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. K rumenjakom damo 2 žlici sladkorja, lupinico limone, rum in prilijemo mleko. Razžvrkljamo z metlico.
  3. Rezine potice na hitro potopimo v rumenjakovo zmes in položimo v model; naj jih bo toliko, da povsem prekrijejo dno modela. Prelijemo s preostankom mešanice in na debelo premažemo z marmelado. Porinemo v pečico za 5 minut.
  4. Zdaj hitro stepemo beljake v čvrst sneg, ki ga proti koncu stepanja sladkamo s preostankom sladkorja, da sneg postane snežno bel in zelo čvrst.
  5. Model vzamemo iz pečice in sneg urno naložimo preko marmelade. Model porinemo v pečico za 15 minut, da beljak rahlo porjavi.
  6. Ponudimo kot sladico po enolončnici z čičerko.


Koristen nasvet: Pogledujete po shrambi in se vam kozarčki marmelade lanske sezone še kar kopičijo? No, v tem receptu boste elegantno porabili vsaj enega, zraven pa še napol posušene ostanke sladke velikonočne peke, ki nikomur več ne teknejo, torej ostanke potice, panetona, pince, (po pustu denimo že suhih krofov). Če nimate ničesar od tega, pa vzemite bel kruh.


Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.