- 2 zreli banani
- žlička masla
- 2 žlici medu
- 4 žlice bučnega olja
- 4-6 žlic ruma
- cimet
- grobo mleti orehi, lešniki, mandlji
Priprava:
- Banani olupimo, prerežemo na pol in nato še po dolgem na polovico.
- Maslo nad šibkim ognjem previdno raztopimo.
- Dodamo bučno olje in med, nad šibkim ognjem kuhamo in mešamo, dokler se med povsem ne raztopi.
- Ko začnejo na robovih nastajati mehurčki, dodamo rezine banan in jih dušimo v sladkem oljnatem sirupu približno 30 sekund. Večkrat obrnemo, da se banane prepojijo z omako.
- Zdaj pazljivo dodamo rum in krepko pomešamo. Odstavimo. Nekoliko se odmaknemo, saj lahko zagori.
- Postrežemo tako, da na krožnik naložimo rezini banane z omako, potresemo še s cimetom, oreščki in takoj ponudimo kot posladek po zelenjavni enolončnici z zdrobovimi cmoki ali vlivanci.