Petkov namig za posladek: Tople banane v omaki 
z bučnim oljem

Zelo sladko - za ljubitelje banan in ljubitelje zares sladkih in nasitnih sladic. Priprava 2 minuti, 
čas kuhanja 3 minute.

Objavljeno
26. februar 2016 14.19
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 2 zreli banani
  • žlička masla
  • 2 žlici medu
  • 4 žlice bučnega olja
  • 4-6 žlic ruma
  • cimet
  • grobo mleti orehi, lešniki, mandlji


Priprava:

  1. Banani olupimo, prerežemo na pol in nato še po dolgem na polovico.
  2. Maslo nad šibkim ognjem previdno raztopimo.
  3. Dodamo bučno olje in med, nad šibkim ognjem kuhamo in mešamo, dokler se med povsem ne raztopi.
  4. Ko začnejo na robovih nastajati mehurčki, dodamo rezine banan in jih dušimo v sladkem oljnatem sirupu približno 30 sekund. Večkrat obrnemo, da se banane prepojijo z omako.
  5. Zdaj pazljivo dodamo rum in krepko pomešamo. Odstavimo. Nekoliko se odmaknemo, saj lahko zagori.
  6. Postrežemo tako, da na krožnik naložimo rezini banane z omako, potresemo še s cimetom, oreščki in takoj ponudimo kot posladek po zelenjavni enolončnici z zdrobovimi cmoki ali vlivanci.