Piškoti, pravljična pustolovščina

Tole je peterica zanimivih piškotov, ki ste jih bralci novembra pošiljali za naš priljubljeni mesečni natečaj. Čestitke vsem!

Objavljeno
03. december 2016 15.39
ODPRTA KUHINJA - Piškoti
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič
Tole je peterica receptov (vse najdete v dvojni številki kulinarične priloge Okusi decembra) za zanimive piškote, ki ste jih bralci novembra pošiljali za naš priljubljeni mesečni natečaj. Finaliste smo izbirali tako, da je nekaj klasike in nekaj čisto drugačnega. Tudi vi vztrajate, da se vsako leto poskusi kaj novega?

Peterica, ki smo jih za vas preskusili s pomočjo naših dragocenih kuharjev na BIC Ljubljana, je sestavljena tako, da bo res za vsakogar nekaj: receptov za medenjake in krhke rogljičke ne manjka, zato smo iskali nekaj novega, nekaj, kar pritegne pogled in kuharsko domišljijo. Vedno prosimo: naj bo kaj takega, česar v prilogi Odprta kuhinja še nismo opisali, hkrati pa preprosto za pripravo, kajti to ljudje najbolj cenijo.

V kuhinji centra Kult316 v Šentvidu, postojanki BIC Ljubljana, je dišalo tako, kakor diši samo tam, kjer se pečejo piškoti. Dišeči kupčki, pustolovščina pravljičnega vonja, so čakali le še na fotografiranje in končno besedo komisije, ki jih je tudi pripravljala. In ta beseda je ...


Zmagovalni piškoti Foto: Uroš Hočevar/Delo


Zmago so Neli Selan, Jan Mohorič in Lea Sterle prisodili predlogu, ki nam ga je poslala Bojana Barukčić – zanimivo, že njeni lanski decembrski piškoti so bili izjemni, gospa ima res »roko« zanje. Recept smo v polfinale in finale izbrali zato, ker se res trudi, da vključi vse, kar smo novega o zdravih sestavinah spoznali do zdaj. Poigrava se z okusi in aromami, ki jih od decembrske peke vendarle pričakujemo. Mogoče se bo komu zdelo, da je veliko dela in sestavin – ampak sploh ni. Pazite le pri peki: premalo pečeni bodo premehki, preveč pač krhko zažgani. Gospe za njen prispevek pošiljamo bon v vrednosti 120 evrov.

Drugo mesto smo skupaj prisodili nenavadnemu receptu, še enemu, za katerega bi rekli, da večinoma uporablja zdrave sestavine – razen bele čokolade, ampak december res ni mesec, ko bi za vsako ceno gnali strogost, ne? Marsikdo bo rekel, da je to kroglica, ne piškot, nam se je zdelo, da na krožniku med drugimi piškoti ne bi delovala kot tujek in smo recept za žametne snežne kepe izbrali – malo tudi zato, ker smo veliki oboževalci rdeče pese, najbolj markant­nega dela tega recepta. Mnenja so bila nekoliko deljena; redakcijski del komisije je vztrajno očaran in napoveduje predpraznično manufakturo teh kep, bicovski bolj zadržan, pa motila jih je debela plast bele čokolade okrog kroglice. Ampak to vse se je seštelo v drugo mesto za Mašo Nedog iz Ormoža. Ona pa bo seštela, koliko ji bon za 60 evrov pomaga pri decembrskih nakupih.

Tretje mesto za klasiko: čokoladne solzice v kombinaciji z belo čokolado in kokosom (res veliko je bilo letos predlogov s tema dvema sestavinama!) Malo zamudnejši recept, okusen, sploh če ste ljubitelj kokosa. Tudi ta recept, ki nam ga je poslala Ksenija Oblak iz Dola pri Ljubljani, vam priporočamo kot mogočo novost pri vaših slaščičarskih ambicijah, ki se pri večini zbudijo pred Miklavžem. Bon v vrednosti 40 evrov in zahvala za poslano.

Na četrto mesto smo uvrstili piškot, ki ga je priporočila Teja Štrukelj. Našo pozornost je pritegnil zato, ker je recept tako preprost, hkrati pa inovativen v sestavinah, saj se poigrava z zelenim čajem, eno najbolj zdravih kuharskih sestavin. Žal se ta v piškotu nič kaj ne zazna, zato smo na koncu vsi skupaj mislili, da je mogoče prava sestavina čaj matcha, ki ga ljubitelji alternativne kuhinje zdaj že redno uporab­ljajo pri pripravi sladic. Tole je piškot, ki je čisto korekten grižljajček za pomakanje v čaj, na primer, kaj več pa nas kuharsko ni vzdramil. Vseeno hvala za poslani recept.

***
Piškoti iz zelenega čaja
Za približno 20 piškotov in 4. mesto

Sestavine:
  • 7 čajnih žličk masla (sobne temperature)
  • 6 čajnih žličk sladkorja v prahu
  • rumenjak, ščepec soli
  • 30 g moke
  • 6 žlic mletih mandljev
  • 2 čajni žlički drobno zdrobljenega zelenega čaja (lahko čaj iz vrečke, ki ga še dodatno nadrobimo)
  • 2 čajni žlički navadnega sladkorja

Priprava:

  1. V mešalniku zmešamo maslo in sladkor v prahu. Ko zmes postane puhasta, dodamo rumenjak in spet mešamo, da nastane homogena zmes.
  2. V drugo posodo medtem presejemo moko, sol, mlete mandlje in zeleni čaj in se znebimo morebitnih grudic.
  3. Suhe sestavine stresemo na masleno zmes pisalo: suho zmes dodamo v misker in mešamo toliko časa, da se vse lepo poveže in dobimo kepo. Če se zdi preveč mokro, še pomokamo.
  4. Kepo testa zvrnemo na prozorno folijo in oblikujemo svaljek premera pet centimetrov; tesno ga obvijemo s folijo in damo v zamrzovalnik za 40 minut oziroma dlje, če testo ni čvrsto.
  5. Pečico vključimo na 180 stopinj in pekač obložimo s papirjem za peko.
  6. Svaljek testa odvijemo iz folije in ga povaljamo v kristalnem sladkorju tako, da se ga kristali dobro oprimejo.
  7. Testo z ostrim nožem narežemo na približno centimeter široke kolobarje in jih zložimo na pekač.
  8. Piškote pečemo 8-9 minut oz. dokler ne porjavijo.

Opomba: Je bil za ta recept v resnici mišljen matcha čaj? Zeleni se kar nekam izgubi, še po barvi.Ž
***

Novosti nas vedno veselijo in radi jih preskusimo. Tako smo tudi radi pokusili piškote iz riževe moke Martine Živec, res nenavaden predlog za naše tokratno peto mesto – ki pa nas ni navdušil, kajti okus je bil pust, peskast in pač ne za vsakogar. Je pa bilo zanimivo in smo hvaležni za vsako novo izkušnjo, vsak izziv, ki ga srečamo vsak mesec, ko preverjamo najbolj zanimive recepte bralcev.