Ponedeljkov namig za kosilo: Beli boršč (bialy barszcz)

Priljubljena poljska popraznična jed. Za štiri; priprava: 10 minut; čas kuhanja: 10-15 minut. Dober tek!
Fotografija: Beli boršč (bialy barszcz). FOTO: Krištof Koman
Odpri galerijo
Beli boršč (bialy barszcz). FOTO: Krištof Koman

Sestavine:
  • par (kranjskih) klobas ali 250 g šunke
  • žlica masla, 4 krepke žlice kisle smetane
  • večji por, manjša čebula, kozarec suhega belega vina
  • 2 večja krompirja, 2 žlici moke
  • 3 žlice sveže naribanega hrena
  • sol, poper, koper, peteršilj, timijan
  • 2-4 trdo kuhana jajca

Priprava:
  1. V lonec damo klobase, prilijemo 1,5 litra hladne vode. Ko voda zavre, kuhamo 10 minut. Klobase vzamemo iz lonca, vodo prihranimo kot jušno osnovo.
  2. Čebulo in por narežemo. Krompir olupimo in narežemo na kocke.
  3. Lonec vrnemo na štedilnik, raztopimo maslo, na njem 5 minut nežno pražimo čebulo, česen, por.
  4. Dodamo krompir, timijan, prilijemo prihranjeno vodo in zavremo. Ogenj zmanjšamo in kuhamo naprej 10-15 minut, da se krompir zmehča. S paličnim mešalnikom pretlačimo.
  5. Posebej v skodelici zmešamo kislo smetano in moko, razredčimo z zajemalko juhe, gladko premešamo in vlijemo v lonec z juho. Kuhamo še 5 minut, da se juha zgosti.
  6. Začinimo z naribanim hrenom in koprom, solimo, popramo. Prilijemo še sok limone ali vino, da uravnamo okus. Odstavimo.
  7. Jajca olupimo in narežemo na rezine, četrtinke ali polovičke, klobase pa narežemo na rezine. Na vsak krožnik damo kose jajc, nekaj kolesc klobase in vse skupaj prelijemo z juho. Takoj ponudimo. Po juhi postrežemo popečen radič s sirom in kos kruha.

Komentarji: