Ponedeljkov namig za kosilo: Čemaževa juha

Krepkega okusa in zelo osvežilna. Priprava 
vam bo vzela 2 minuti, čas kuhanja pa 10. Dober tek iz Odprte kuhinje!

Objavljeno
01. april 2016 15.40
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 3 pesti čemaževih listov
  • žlica masla
  • 2-3 žlice moke
  • skodelica mleka
  • sol, muškatni orešček

Priprava:
  1. Čemaževe liste na hitro oplaknemo, dobro odcedimo in narežemo na rezance ali še drobneje.
  2. V loncu razpustimo maslo, ga pomešamo z moko, svetlo popražimo in zalijemo z mlekom. Z metlico gladko pomešamo.
  3. Dodamo narezan čemaž, prilijemo vodo, mleko, dobro premešamo, počakamo, da zavre, in odkrito kuhamo največ 5 minut, da čemaž oveni in juhi podari okus. Če želimo, juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, vendar se listki radi zatikajo med rezila nožev.
  4. Juho solimo, začinimo z muš­katnim oreščkom in čim prej ponudimo.


Namig: Po juhi naj bo prosena kaša z zelen­javo in sirom ter rdeča pesa iz kozarca.