večji kuhan krompir ali skodelica pireja
3 žlice sladke smetane
jajce
4–6 žlic moke
sol, žlička masla
večja čebula, večji korenček
liter bistre goveje juhe ali jušne osnove
Priprava:
Krompir skuhamo ali uporabimo včerajšnjega, ki smo ga shranili v hladilnik.
Smetano in jajce v posodici razžvrkljamo, dodamo ohlajen pretlačen krompir, sol in moko po potrebi. Dobro premešamo. Moke sprva ne dodamo vse, ampak počakamo nekaj minut, da se zmes poveže med seboj in moka malo napne. Dobiti moramo zmes, iz katere je mogoče oblikovati žličnike, a vseeno ne sme biti pregosta, drugače bodo trdi.
Medtem čebulo in korenček drobno narežemo in na maslu prepražimo.
Prilijemo juho ali jušno osnovo, zavremo.
Z dvema omočenima žličkama zajemamo žličnike in jih zakuhamo v vrelo juho. Kuhamo 5 minut.
Po juhi si privoščimo tradicionalno ponedeljkovo solato iz kuhane govedine in kos kruha, za posladek pa sočno sadno solato in kos peciva.