Ponedeljkov namig za kosilo: Juhica s krompirjevimi žličniki

Iz ostankov nedeljske juhice in krompirja; priprava 15 minut, čas kuhanja 5 minut

Objavljeno
11. oktober 2015 22.51
JUHA Z ŽLIČNIKI
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo: 

večji kuhan krompir ali skodelica pireja

3 žlice sladke smetane

jajce

4–6 žlic moke

sol, žlička masla

večja čebula, večji korenček

liter bistre goveje juhe ali jušne osnove

 

Priprava:

Krompir skuhamo ali uporabimo včerajšnjega, ki smo ga shranili v hladilnik.

Smetano in jajce v posodici razžvrkljamo, dodamo ohlajen pretlačen krompir, sol in moko po potrebi. Dobro premešamo. Moke sprva ne dodamo vse, ampak počakamo nekaj minut, da se zmes poveže med seboj in moka malo napne. Dobiti moramo zmes, iz katere je mogoče oblikovati žličnike, a vseeno ne sme biti pregosta, drugače bodo trdi.

Medtem čebulo in korenček drobno narežemo in na maslu prepražimo.

Prilijemo juho ali jušno osnovo, zavremo.

Z dvema omočenima žličkama zajemamo žličnike in jih zakuhamo v vrelo juho. Kuhamo 5 minut.

Po juhi si privoščimo tradicionalno ponedeljkovo solato iz kuhane govedine in kos kruha, za posladek pa sočno sadno solato in kos peciva.