Ponedeljkov namig za kosilo: Korenčkov pire

Prikliče spomine na otroštvo. A četudi ga imamo za otroško hrano, je več kot primeren tudi za odrasle.

pon, 25.01.2016, 12:00
Že veste, kje boste danes jedli?

Na podlagi ocen, ki jih vsak teden objavljamo v Nedelu in Slovenskih novicah, je nastal digitalni vodič, ki dobrojedcem lajša odločitev o tem, kje bodo naslednjič sedli za mizo in kaj naj si nanjo pustijo prinesti.

Sestavine:

  • 2 večja krompirja
  • 5 velikih korenčkov
  • sol
  • maslo
  • oljčno olje

Priprava:
  1. Korenje in krompir očistimo, narežemo na kose in ga v manjši količini slane vode skuhamo do mehkega.
  2. Presežek vode odlijemo in uporabimo kot jušno osnovo za juho, kuhano zelenjavo pa zmešamo z maslom ter pretlačimo s paličnim mešalnikom v gladek pire. Po potrebi prilijemo prihranjeno jušno osnovo.
  3. Korenčkov pire začinimo z oljčnim oljem in ponudimo po čebulni juhi kot prilogo kuhani govedini, zraven gre velika skleda endivije z avokadom in fižolom.

Različica: Da bo pire bolj hranilen, lahko namesto vode uporabite kokošjo jušno osnovo.

Koristen nasvet: Pire je hitreje pripravljen, če uporabite že kuhano korenje (in kolerabo, zeleno), na primer iz nedeljske goveje juhe.

Prijavi sovražni govor