- 2 večja korenčka
- večja čebula
- 2 večja krompirja
- četrt glave svežega belega zelja
- manjši por
- žlička kurkume
- mala pločevinka vložene koruze
- 100 g rdeče leče
- oljčno olje, sol, poper, malce čilija
- voda ali kokošja jušna osnova
Priprava:
- Vso zelenjavo očistimo, narežemo in stresemo v lonec. Dodamo malo olja in nad blagim ognjem pražimo 5 minut, da bo imela juha krepkejši okus in barvo.
- Potresemo s kurkumo in sesekljanim čilijem, dodamo rdečo lečo in prilijemo vodo, ki naj povsem prekrije zelenjavo v loncu.
- Ko voda zavre, ogenj zmanjšamo in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 20 minut, da se zelenjava zmehča.
- Zdaj dodamo koruzo in kuhamo še 5 minut.
- Tretjino zelenjave vzamemo iz lonca in prihranimo, k preostanku v loncu dolijemo vodo ali jušno osnovo in s paličnim mešalnikom pretlačimo v gosto kremno juho.
- Prihranjeno zelenjavo vrnemo v juho, spet zavremo, solimo, popramo in ponudimo kot samostojno jed s kosom kruha.
Različica: Juho ponudite s popečenimi kockami pancete, slanine ali trakci hrustljavo popečenega puranjega mesa.
Naredimo vnaprej: Se razume, brez težav.
Ali ste vedeli: Rdeča leča ogreje telo. V mrzlih dneh si jo privoščite pogosto: v polpetah, mineštrah, v nadevih za zelenjavo ...