- 250 g zelene leče
- sol po potrebi
- lovor, 2 stroka česna
- 2 krompirja
- poper, malo pekoče paprike (feferona)
- po želji ostanki salam, pršuta, prekajenega mesa ali 150 g slanine
Priprava:
- Na majhne kocke narežemo ostanke salam, prekajenega mesa, klobas, majhne koščke pršuta ali slanine, če smo se odločili za mesno jed. Stresemo v lonec, prilijemo malo olja.
- Česen očistimo, stremo, damo v lonec na olje, pristavimo in začnemo pražiti. Le toliko, da zadiši.
- Zdaj dodamo lečo, prilijemo toliko vode ali bistre juhe, da pokrije vse sestavine. Začinimo z lovorjem, feferonom, zavremo in nato nad šibkim ognjem kuhamo 20 minut, da se leča napol zmehča. Po potrebi prilivamo tekočino.
- Medtem olupimo krompir in ga narežemo na majhne kocke. Ko je leča že napol kuhana, dodamo krompir in pokrito kuhamo še 20 minut, da se oboje povsem zmehča.
- Jed mora biti gosta. Ponudimo jo kot samostojno jed z endivijo s trdo kuhanim jajcem.
Nasvet: Jed je lahko mesna ali brezmesna, torej brez dodatka slanine in drugih mesnin.
Naredimo vnaprej: Se razume, zelo priporočljivo. Bo še boljšega okusa.
Ali veste: Leča obstaja v več barvnih odtenkih. Najbolj znane so zelena, rjava in rdeča. Zelena in rjava potrebujeta vsaj 40 minut kuhanja, medtem ko je rdeča kuhana že v 10 minutah. Na trgovskih policah poiščite tudi zavitke predkuhane rjave leče, ki je gotova že v 10 minutah. Za tiste z manj časa odlična izbira.