- 2 kg krompirja
- sol
- 2 l olja za cvrtje ali svinjske masti ali druge maščobe za cvrtje
Priprava:
- Krompir olupimo in narežemo na večje kose (na četrtinke, osminke) ali po želji na palčke, kot za pravi pomfrit.
- Ves narezan krompir damo v posodo, nalijemo vodo in ga dobro operemo v njej, da se skozi rezno ploskev začne izločati škrob. Opranega stresemo na veliko čisto kuhinjsko krpo, konce spodvihamo navzgor in krompir s krpo dobro osušimo. Krpo razpremo, krompir razgrnemo, da se malenkost osuši, medtem ko čaka na cvrtje.
- V dovolj veliko in široko posodo nalijemo olje ali drugo maščobo za cvrtje in segrejemo do 170 stopinj.
- Osušen krompir v vroči maščobi ocvremo, najbolje ne vsega naenkrat, ampak v dveh ali treh serijah, da se lepo, hrustljavo ocvre in rahlo porjavi.
- Ocvrt krompir poberemo iz maščobe, odcedimo, solimo in vročega ponudimo ob prikuhi iz špinače ali blitve in s pečenim jajcem na oko, pred tem pa postrežemo blago zeljno juho z naribanim korenjem.
Opomba: Dva kilograma krompirja? Po izkušnjah ga je treba ocvreti večjo količino, ker ga praviloma skoraj polovica izgine neznano kam, še preden pride do mize.
Nasvet: Tako lahko ocvrete katerokoli sorto krompirja, pogoj je, da narezanega dobro oplaknete in temeljito osušite. Krompir lahko tudi olupite, narežete in pustite (pokrito in v hladilniku) v vodi nekaj ur, da pozneje prihranite čas pri pripravi. Pri daljšem namakanju se v vodo izloči škrob in del mineralov iz gomoljev. Vodo, v kateri ste krompir namakali, segrejte in porabite za mineštro naslednji dan.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.