Ponedeljkov namig za kosilo: Ocvrt krompirček

Po želji v raznolikih kosih ali kot pravi pomfrit. Priprava traja okoli 20 minut, čas cvrtja ene serije pa še 10 minut.

Objavljeno
06. marec 2017 11.54
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 2 kg krompirja
  • sol
  • 2 l olja za cvrtje ali svinjske masti ali druge maščobe za cvrtje


Priprava:

  1. Krompir olupimo in narežemo na večje kose (na četrtinke, osminke) ali po želji na palčke, kot za pravi pomfrit.
  2. Ves narezan krompir damo v posodo, nalijemo vodo in ga dobro operemo v njej, da se skozi rezno ploskev začne izločati škrob. Opranega stresemo na veliko čisto kuhinjsko krpo, konce spodvihamo navzgor in krompir s krpo dobro osušimo. Krpo razpremo, krompir razgrnemo, da se malenkost osuši, medtem ko čaka na cvrtje.
  3. V dovolj veliko in široko posodo nalijemo olje ali drugo maščobo za cvrtje in segrejemo do 170 stopinj.
  4. Osušen krompir v vroči maščobi ocvremo, najbolje ne vsega naenkrat, ampak v dveh ali treh serijah, da se lepo, hrustljavo ocvre in rahlo porjavi.
  5. Ocvrt krompir poberemo iz maščobe, odcedimo, solimo in vročega ponudimo ob prikuhi iz špinače ali blitve in s pečenim jajcem na oko, pred tem pa postrežemo blago zeljno juho z naribanim korenjem.


Opomba: Dva kilograma krompirja? Po izkušnjah ga je treba ocvreti večjo količino, ker ga praviloma skoraj polovica izgine neznano kam, še preden pride do mize.

Nasvet: Tako lahko ocvrete katerokoli sorto krompirja, pogoj je, da narezanega dobro oplaknete in temeljito osušite. Krompir lahko tudi olupite, narežete in pustite (pokrito in v hladilniku) v vodi nekaj ur, da pozneje prihranite čas pri pripravi. Pri daljšem namakanju se v vodo izloči škrob in del mineralov iz gomoljev. Vodo, v kateri ste krompir namakali, segrejte in porabite za mineštro naslednji dan.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.