Ponedeljkov namig za kosilo: Popečena polenta z gobami in čebulo

Za ljubitelje gob. Konec tedna je bil kot nalašč za potikanje po okoliških gozdovih. :) Priprava jedi vam vzame 10, čas kuhanja pa 10 minut.

Objavljeno
24. oktober 2016 10.56
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 250 g instant polente
  • žlička soli, poper, timijan
  • 2 večji čebuli
  • 250 g svežih gob (ali približno 25 g suhih)
  • po 2 žlici masla in olja

Priprava:

  1. Najprej si pripravimo model ali posodo, v katero bomo vlili kuhano polento. Model oplaknemo s hladno vodo.
  2. Zavremo vodo, jo solimo in v krop zakuhamo instant koruzni zdrob za polento. Kuhamo po navodilih in krepko mešamo.
  3. Kuhano polento pretresemo v model, pogladimo in pustimo 10 minut, da se strdi.
  4. Medtem narežemo čebulo in gobe. Če imamo suhe gobe, jih najprej namočimo v malce vode, nato ožamemo.
  5. V ponev damo maslo, na njem posteklenimo čebulo, dodamo še gobe in nad močnim ognjem pražimo kakšni 2 minuti. Solimo, popramo, začinimo s timijanom in preložimo na krožnik.
  6. Polento zvrnemo na desko, narežemo na rezine in v ponvi popečemo na olju.
  7. Pečeno polento postrežemo s popečenimi gobicami, zraven se prileže žlička kisle smetane ali kremastega hrenovega namaza in velika skleda solate. Pred tem ponudimo zelenjavno juho.