- 250 g instant polente
- žlička soli, poper, timijan
- 2 večji čebuli
- 250 g svežih gob (ali približno 25 g suhih)
- po 2 žlici masla in olja
Priprava:
- Najprej si pripravimo model ali posodo, v katero bomo vlili kuhano polento. Model oplaknemo s hladno vodo.
- Zavremo vodo, jo solimo in v krop zakuhamo instant koruzni zdrob za polento. Kuhamo po navodilih in krepko mešamo.
- Kuhano polento pretresemo v model, pogladimo in pustimo 10 minut, da se strdi.
- Medtem narežemo čebulo in gobe. Če imamo suhe gobe, jih najprej namočimo v malce vode, nato ožamemo.
- V ponev damo maslo, na njem posteklenimo čebulo, dodamo še gobe in nad močnim ognjem pražimo kakšni 2 minuti. Solimo, popramo, začinimo s timijanom in preložimo na krožnik.
- Polento zvrnemo na desko, narežemo na rezine in v ponvi popečemo na olju.
- Pečeno polento postrežemo s popečenimi gobicami, zraven se prileže žlička kisle smetane ali kremastega hrenovega namaza in velika skleda solate. Pred tem ponudimo zelenjavno juho.