Ponedeljkov namig za kosilo: Pražen riž z rikoto in divjim porom

Preprosto, hranljivo; priprava 5 minut, čas kuhanja in praženja 20 minut

Objavljeno
26. junij 2015 13.37
PRAŽEN RIŽ
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo:
300 g riža parboiled
2 korenčka
pol šopka divjega pora
ali 1 por ali 3 mlade čebule
pločevinka paradižnika
ali vsaj 4 žlice mezge
sol, 2 stroka česna
250 g albuminske skute (rikote)
2 žlici masla

Priprava:
Korenje narežemo na kolesca ali kocke, stresemo v posodo in na hitro popražimo.
Dodamo riž, počakamo, da postekleni, nato paradižnik, pomešamo in prilijemo vodo, da je riž povsem prekrit. Solimo.
Pokrijemo in kuhamo 10 minut ali malo dlje, da je riž že skoraj mehak. Po potrebi dodamo vodo.
Divji por grobo narežemo in dodamo rižu. Odkrito kuhamo še nekaj minut, da se riž dokončno zmehča. Odstavimo.
V visoki ponvi s premazom proti prijemanju raztopimo maslo in vanj stresemo kuhan riž. Ogenj povečamo in riž pražimo, da postane rahlo hrustljav, to je kakšni 2 minuti.
Nazadnje dodamo še rikoto, pražimo še največ minuto, nato takoj ponudimo s sezonsko solato, na primer kumarično.

Koristen nasvet:
Tako tudi na imeniten način porabimo preostanek riža.