Ponedeljkov namig za kosilo: Pražen riž z rikoto in porom

Preprosta in zelo okusna jed, priprava vam bo vzela 5, čas kuhanja in praženja pa še 20 minut. Dober tek.

Objavljeno
25. september 2017 12.20
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 300 g riža parboiled
  • 2 korenčka
  • večji por
  • pločevinka vloženega paradižnika
  • sol, 2 stroka česna
  • 250 g albuminske skute (rikote)
  • 2 žlici masla

 

Priprava:

  1. Korenje narežemo na kolesca ali kocke, stresemo v posodo in na hitro popražimo.
  2. Dodamo riž, počakamo, da postekleni, nato paradiž­nik, pomešamo in prilijemo vodo, da je riž povsem prekrit. Solimo.
  3. Pokrijemo in kuhamo 10 minut ali malo dlje, da je riž že skoraj mehak. Po potrebi dodamo vodo.
  4. Por grobo narežemo in stresemo k rižu. Odkrito kuhamo še nekaj minut, da se riž dokončno zmehča. Odstavimo.
  5. V visoki ponvi s premazom proti prijemanju raztopimo maslo in vanj stresemo kuhan riž. Ogenj povečamo in riž pražimo, da postane rahlo hrustljav, to je kakšni 2 minuti.
  6. Nazadnje dodamo rikoto, pražimo največ minuto, nato takoj ponudimo z mehko zeleno solato s čes­nom in mladimi redkvicami. Za posladek ponudimo sladoled, kot zapoznelo slovo poletju.

 

Nasvet: Svetujem, da ne pražite celotne količine kuhanega riža naenkrat, saj se bo tako prej dušil kot pražil. Predlagam, da pražite v dveh delih.

Ali ste vedeli: Riž parboiled je po posebnem postopku s paro ali vročo vodo obdelan riž, pri čemer pred brušenjem preide večina vitaminov in mineralov iz ovojnice v notranjost zrna. Po uporabi in načinu kuhanja je parboiled kakor beli brušeni riž, po hranilni sestavi pa kot nepredelan rjavi.

 

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.