- polovica kokošjih prsi ali cel kos piščančjih prsi
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 žlice limonovega soka
- 2 žlici sojine omake
- večja zelena solata ali pol kg solatne mešanice
- ne preveč zrel mango
- ne preveč zrel avokado
- sol
Priprava:
- V posodici zmešamo olje, limonov sok, sojino omako, ingver. To je marinada.
- Meso narežemo na tanke kose in položimo na globok krožnik. Dve žlici marinade prihranimo, preostanek pa prelijemo preko mesa. Po 5 minutah meso v marinadi obrnemo in mariniramo še 5 minut.
- Marinirano meso spečemo na vročem žaru ali v ponvi približno 4 minute na vsaki strani. Pečeno meso preložimo na krožnik in prihranimo.
- Liste zelenja in solat očistimo ter naložimo na krožnik ali v solatno skledo.
- Mango in avokado olupimo in narežemo na kocke ali krhlje ter naložimo na zelenjavo in takoj prelijemo s prihranjenih prelivom.
- Pečeno meso položimo na ostale sestavine in solato posolimo. Po želji še premešamo in takoj ponudimo z grisini po grahovi juhi kot osvežilno in samostojno glavno jed. Hudo lačni naj si naj za poobedek privoščijo z medom sladkano skuto ali grški jogurt s pretlačeno banano.
Različica: Kot vitaminski dodatek solati se odlično obnese tudi mlado listje vrtne kreše, ki ga v nekaj dneh iz drobnih semen vzgojite sami na okenski polici.
Opomba: Mango je odličen vir hranil, a le, če ga niso obrali prezgodaj in je še na policah bledo rumene barve ter zelo čvrst. Takšnemu se odpovejte. »Air mail« mango je res dražji, a vreden svoje cene tako po okusu kot po količini hranil.
Ali ste vedeli: Hitreje gre, če meso postavite v marinado že zjutraj, za nameček bo spečeno meso zares slastno in mehko. Pazite le, da mesa ne prepečete povsem, sicer gre ves proces mariniranja v prazen nič.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.