Ponedeljkov namig za kosilo: Solata s kokošjim mesom, mangom in avokadom

Lahka, sočna, včasih tako hranilna, da je lahko kar cel obrok. Priprava vam bo vzela 15 minut. Pa dober tek!

Objavljeno
14. januar 2017 16.49
Pripravlja Mojca Koman Fotografije Krištof Koman
Pripravlja Mojca Koman Fotografije Krištof Koman
Sestavine:

 

  • polovica kokošjih prsi ali cel kos piščančjih prsi
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 3 žlice limonovega soka
  • 2 žlici sojine omake
  • večja zelena solata ali pol kg solatne mešanice
  • ne preveč zrel mango
  • ne preveč zrel avokado
  • sol

 

Priprava:

  1. V posodici zmešamo olje, limonov sok, sojino omako, ingver. To je marinada.
  2. Meso narežemo na tanke kose in položimo na globok krožnik. Dve žlici marinade prihranimo, preostanek pa prelijemo preko mesa. Po 5 minutah meso v marinadi obrnemo in mariniramo še 5 minut.
  3. Marinirano meso spečemo na vročem žaru ali v ponvi približno 4 minute na vsaki strani. Pečeno meso preložimo na krožnik in prihranimo.
  4. Liste zelenja in solat očistimo ter naložimo na krožnik ali v solatno skledo.
  5. Mango in avokado olupimo in narežemo na kocke ali krhlje ter naložimo na zelenjavo in takoj prelijemo s prihranjenih prelivom. 
  6. Pečeno meso položimo na ostale sestavine in solato posolimo. Po želji še premešamo in takoj ponudimo z grisini po grahovi juhi kot osvežilno in samostojno glavno jed. Hudo lačni naj si naj za poobedek privoščijo z medom sladkano skuto ali grški jogurt s pretlačeno banano.

 

Različica: Kot vitaminski dodatek solati se odlično obnese tudi mlado listje vrtne kreše, ki ga v nekaj dneh iz drobnih semen vzgojite sami na okenski polici.

Opomba: Mango je odličen vir hranil, a le, če ga niso obrali prezgodaj in je še na policah bledo rumene barve ter zelo čvrst. Takšnemu se odpovejte. »Air mail« mango je res dražji, a vreden svoje cene tako po okusu kot po količini hranil.

Ali ste vedeli: Hitreje gre, če meso postavite v marinado že zjutraj, za nameček bo spečeno meso zares slastno in mehko. Pazite le, da mesa ne prepečete povsem, sicer gre ves proces mariniranja v prazen nič.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.