Ponedeljkov namig za kosilo: Solata z mandarinami in popečeno salamo

Zelo osvežilno in harmoničnega okusa. Priprava vam bo vzela 10 minut, porabili pa boste majhne ostanke salam in mandarine.

Objavljeno
03. december 2015 15.32
Mojca Koman
Mojca Koman

Sestavine:

  • sok 2 večjih mandarin
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici medu
  • žlička gorčice
  • 100 g ostankov suhih klobas, salame ali pancete, iz katerih ni več mogoče narezati lepe rezine
  • četrt kilograma radiča, manjša glavica endivije, listi rdeče pese in drugo sezonsko zelenje
  • 2 večji mandarini

Priprava:
  1. Očistimo vso solato, radič, po potrebi narežemo in stresemo v solatno skledo.
  2. V posodici zmešamo sok mandarin, med, gorčico, sol in dobro premešamo.
  3. Mandarini olupimo, odstranimo tudi notranjo belo lupinico in razdelimo na krhlje.
  4. Ostanke salam narežemo na majhne kocke in jih v ponvi prav na hitro hrustljavo opečemo. Odstavimo, počakamo minuto, da se malce ohladijo, nato stresemo na solato.
  5. Zdaj dodamo še krhlje mandarin, prelijemo s polivko in narahlo premešamo. Takoj ponudimo.

Različica: recept je uporaben ves december, zlasti po kakšni zabavi, ko v hladilniku ostanejo koščki salam in podobnega. Še več o receptih, s katerimi boste porabili ostanke s praznične mize, preberite tukaj.