Ponedeljkov namig za kosilo: Špinačna grška pita (spanakopita)

S sirom feta; priprava 10 minut, čas peke 20 minut

Objavljeno
06. julij 2015 11.58
ŠPINAČNA PITA
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

400 g špinače

250–300 g sira feta

50 g poltrdega sira, 5 jajc

muškatni orešček, limonova lupinica, poper, oljčno olje

6 listov vlečenega testa

 

Priprava:

Najprej očistimo špinačo in v kozici pristavimo. Počakamo, da oveni in se malce poduši, nato jo grobo narežemo.

Vklopimo pečico na 200 stopinj.

Posebej v skledi razžvrkljamo jajca, jih začinimo z muškatnim oreščkom, čez naribamo sir feta in poltrdi sir ter premešamo.

V jajčno mešanico vmešamo špinačo.

Model namastimo z maščobo, nato dno prekrijemo s prvim listom testa, ga pokapljamo z oljem in prekrijemo z drugim listom testa. Višek testa naj visi čez rob.

Na testo zvrnemo špinačni nadev, ga pogladimo.

Nadev postopoma prekrivamo s preostalimi štirimi listi testa, pri čemer vsakega povrhu pokapljamo z oljem. Na koncu zavihamo navzgor in navznoter še testo, ki visi čez rob, in še malenkost poškropimo z oljem.

Nekajkrat prebodemo z vilicami do dna in postavimo v segreto pečico za 20 minut, da se vrhnja plast hrustljavo zapeče.

Ponudimo s kumarično solato.

 

Opomba: Nadeva ne solimo, sicer je zaradi slane fete soli hitro preveč.