Ponedeljkov namig za kosilo: Stročji fižol s paradižnikom po primorsko

Z veliko česna za večjo odpornost. Pripravljen bo v 5 minutah, skuhan pa v manj kot pol ure. Dober tek.

pon, 30.10.2017, 13:00

Sestavine:

  • 0,5 kg stročjega fižola
  • glavica česna, peteršilj
  • 3 sveži paradižniki ali pločevinka vloženega paradižnika
  • sol
  • 2 žlici oljčnega olja

Priprava:

  1. Stročji fižol narežemo na 4 cm dolge kose in ga v manjši količini slane vode skuhamo do mehkega, približno 20 minut.
  2. Medtem česen očistimo in stremo ali drobno sesekljamo. Peteršilj sesekljamo. Paradižnik grobo narežemo.
  3. Kuhan fižol odcedimo, vendar vodo prihranimo.
  4. V kozico damo olje, česen in peteršilj. Na hitro prepražimo, da česen zadiši, nato dodamo narezan paradižnik in dušimo minuto ali dve.
  5. Nazadnje vmešamo kuhan stročji fižol, po potrebi prilijemo malo vode, v kateri se je kuhal stročji fižol. Premešamo.
  6. Ponudimo s krompirjevim pirejem po lahki, bistri gobovi juhi z ajdovo kašo.

 

Različice: So predvsem v izbiri stročjega fižola. Lahko je rumen, zelen, potem okrogel ali ploščat, zamrznjen ali še zadnji svež. Namesto peteršilja izberite drobnjak, meni je všeč tudi s ščepcem šetraja.

Naredimo vnaprej: Stročji fižol skuhamo že zvečer. Naslednji dan le pogrejemo na česnu in paradižniku. Ali pa skuhamo vse vnaprej, seveda, tudi to gre.

Ali ste vedeli: To jed poznam iz otroštva in jo še danes velikokrat pripravim za svojo družino. Bistvo je v česnu in njegovem vonju, ki se vije po kuhinji med pripravo. Za ljubitelje je to vonj za razvajanje, za vse druge pa ... hja, če ne gre drugače, česen izpustite.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.

Prijavi sovražni govor