- večja čebula
- vrečka zamrznjenega graha (400-450 g)
- sol, strok česna, oljčno olje
- 400 g testenin
- 300 g svežega lososa
- eko limona
- parmezan
Priprava:
- Najprej v kozici zavremo 4 dl vode, jo solimo in v njej skuhamo lososa, to je približno 5 minut. Lososa vzamemo iz vode, ohladimo, vodo prihranimo.
- Čebulo narežemo in stresemo v lonec. Dodamo polovico graha, žlico olja in hitro popražimo, nato zalijemo z lososovo vodo. Odkrito kuhamo 10 minut, da se grah zmehča, nato pretlačimo.
- V velikem loncu zavremo 5 litrov vode, solimo in v krop stresemo testenine.
- V globoki ponvi segrejemo olje in popražimo strt česen, da zadiši, dodamo preostali grah in zalijemo z grahovim pirejem.
- Limoni ostrgamo lupino in jo ožamemo ter oboje dodamo omaki. Solimo po okusu.
- Kuhane testenine odcedimo in stresemo v grahovo omako. Dodamo še razkosanega lososa, krepko pomešamo, po potrebi prilijemo zajemalko vode od testenin in takoj postrežemo s parmezanom in solato.