Ponedeljkov namig za kosilo: Testenine z domačim pestom

Letos je bazilika rajska. Priprava kosila vam bo vzela 10 minut, vse skupaj pa se bo kuhalo še 10-15 minut.

Objavljeno
18. september 2017 13.48
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • večji šopek bazilike
  • 200 g parmezana
  • 100 pinjol
  • 1,5-2 dl oljčnega olja
  • 3 stroki česna
  • 500 g testenin
  • Parmezan naribamo, baziliko osmukamo, česen očistimo.

Priprava:

  1. Pristavimo velik lonec vode. Ko zavre, solimo in v krop stresemo testenine ter skuhamo po navodilih.
  2. Zdaj damo v sekljalnik pinjole, česen in prav na hitro grobo sesekljamo. Dodamo liste bazilike, prilijemo približno 1 dl oljčnega olja in sekljalnik spet vklopimo. Mešamo le kratek čas in postopno prilivamo oljčno olje. Dobiti moramo gosto omako iz sesekljanih zelišč, ne »kreme«.
  3. Tako pripravljeno omako preložimo v globoko ponev ali večjo skledo, dodamo parmezan, dobro premešamo in pesto je pripravljen.
  4. Kuhane testenine odcedimo, stresemo na pesto, premešamo, po potrebi prilijemo zajemalko vode, v kateri so se kuhale testenine. Jed takoj postrežemo s skledo poletne solate iz češnjevega paradižnika, kumar, paprike in mocarelic.

 

Nasvet: Če imate veliko bazilike, si lahko pripravite pesto na zalogo. Naredite, kot je opisano, le da na koncu omako še rahlo solite, naložite v kozarce, dobro potlačite, da v kozarcu ni zračnih žepov, nato bogato prelijete z oljčnim oljem. Tako se v hladilniku obdrži več tednov. Za dlje je pesto bolje zamrzniti.

Ali ste vedeli: Pesto je klasična italijanska omaka iz Genove, ki je ne kuhamo. Za okusno jed zadošča le nekaj žlic te aromatične omake, ki jo zmešamo z nekaj žlicami vode, v kateri so se kuhale testenine, in primešamo h kuhanim testeninam.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.