4 rdeče pese, 4 krompirji
3 bučke, večja rdeča čebula
150 g mladega kozjega sira
2 žlici pinjol, žlica kaper
sol, olje, kis ali sok pol limone
Priprava:
Pečico segrejemo na 200 stopinj.
Peso umijemo, naložimo v pekač, poškropimo z oljčnim oljem in postavimo v pečico za približno 20–30 minut, da se zmehča. V tem času odkrito skuhamo cel krompir v manjši količini slane vode.
Medtem narežemo bučke na kolesca, čebulo pa na večje kose in vse na hitro popečemo na žaru ali v ponvi. Preložimo na krožnik, solimo in prelijemo z oljčnim oljem. V isti ponvi previdno prepražimo pinjole.
Pečeno peso malenkost ohladimo, olupimo in narežemo na večje kose poljubne oblike. Še mlačen krompir narežemo na debelejše rezine.
V skledo stresemo krompir, peso, čebulo, bučke, dodamo kapre, pražene pinjole. Solimo, popramo in pokapamo z limonovim sokom. Premešamo. Dodamo še narezan sir in ponudimo kot glavno jed ali prilogo k pečenemu zrezku po korenjevi juhi z jajčnimi vlivanci.
Različica: Kozji sir se včasih težko dobi. Potem pač jed pripravite z gorgonzolo, brijem, kamamberjem ali kakšnim drugim aromatičnim sirom.