Popotniške sladice z Limetkami

Urška, Ajda in Vesna so tri dekleta, ki svoje kulinarične poglede na svet predstavljajo na svetovnem spletu kot Limetke.

Objavljeno
25. september 2016 11.20
Slaščičarke na Litostrojski. V Ljubljani 8.9.2016[slaščice.užitki]
Ana Strnad Hočevar
Ana Strnad Hočevar
Drugače so marsikaj: zaposlene v IT in marketingu, v prostem času popotnice, plesalke in seveda kulinarične blogerke. Urška, Ajda in Vesna so tri dekleta, ki svoje kulinarične poglede na svet, recepte za jedi, opremljene s čudovitimi fotografijami, predstavljajo na svetovnem spletu kot Limetke.

Manifest

Razigrane, zgovorne, zanimive in ves čas nasmejane blogerke smo obiskali v njihovem ustvarjalnem ateljeju (ki je hkrati Vesnin dom), kjer se veliko družijo tudi s svojimi boljšimi polovicami in prijatelji. Ti so vedno hvaležni odjemalci njihovih dobrot. Ne omejujejo se na določeno vrsto hrane in njene priprave, ampak dosledno sledijo svojemu Manifestu, v katerem poudarjajo zdrav način življenja in prehranjevanja, brez pretiravanja in odrekanja čemur koli, razen če tega ne zahteva zdravstveni napotek ali kak ideološki dregljaj. Zaradi sladkorne bolezni se je pri Ajdi Kos domača kuha precej spremenila. »Prilagajanje je hkrati prav zabavno odkrivanje novih okusov, kombinacij, sestavin,« pove osemindvajsetletnica. »Vseeno pa se je občasnemu sladkanju težko upreti.« Italijanski cheesecake s pomarančnim prelivom je ena takih pregreh. Letos je bila v Rimu in njena kuha je nasploh zelo povezana z Italijo. Nona je namreč odlična kuharica italijanskih jedi in tako so italijanske jedi na blogu najverjetneje prav Ajdino maslo.

Kuhanje kot argentinski tango

Urška Bajec je s svojimi recepti tu in tam že nekaj časa polnila strani bloga, kot stalna članica pa se je ekipi pridružila zadnja in v začetku tega leta zapolnila nastalo praznino, ko je na Nizozemsko odšla Maja, ki je bila sicer glavna pobudnica, da je blog sploh nastal, a ji zdaj zaradi pomanjkanja časa in službenih obveznosti ne uspe več sodelovati z dekleti na tak način. Urška je osredotočena na pripravo sladic. Letos je bila v Buenos Airesu, kjer so, kot pravi, doma tango, mâte in odlični masleni piškoti, ki jih je pripravila v spomin na oddih čez lužo, kamor se bo zagotovo še vrnila. Alfajores (fonziji jim pravi Vesna) so preprosti, krhki masleni piškoti, skupaj dani z dulce de leche. »To je argentinski evrokrem in uporabljajo ga res povsod.« Tridesetletnica je navdušena plesalka tanga in si brez njega življenja sploh ne predstavlja več. Kot pri tangu je tudi v kuhinji najprej treba dobro delati z glavo, ugotoviti, kaj deluje, potem pa se začneta kreativnost in strast. Ples na ulici ali v kuhinji ji vedno znova daje zagon.

Ves čas nekaj novega

»Spremembam v digitalnem svetu ni videti konca,« pove Vesna Doknić, ki se je leta 2014 lotila postavitve spletne strani, na kateri se odtlej vrstijo preverjeni recepti različnih jedi. »Ni bilo lahko in še danes ni, ampak je pa zabavno in všeč nam je, kar delamo in da je med ljudmi blog tako lepo sprejet,« pove devetindvajsetletna IT-jevka, tudi popotnica, ki se na potovanja vedno dobro pripravi. »Sploh pri izboru kulinaričnih točk sem res natančna. Vse že prej skrbno preverim na kulinaričnih blogih države, kamor se odpravljam, in poiščem stične točke nekaterih. Ponavadi se izkažejo za pravilne. Tako sem recimo odkrila dedka v Atenah, ki je pripravljal odlične ribe v eni izmed kleti metropole. Ves čas obiska sem jedla pri njem.«

Res pa je, da Vesna ne išče na straneh Lonely Planeta ali TripAdvisorja, ampak zgolj pri blogerjih. Letos je bila na Portugalskem, sicer navdušena, a nad sladicami kar malo razočarana: »So presladke in povsod jih kombinirajo z jajčnimi kremami. Portugalci so z njimi obsedeni, ta, ki sem jo pripravila danes, pa se mi zdi ravno prav sladka.«

Prav posebna energija

Za eno od kulinaričnih revij so konec maja pripravljale praznične recepte. Dobile so navodilo, da morajo biti posladki predstav­ljeni na fotografijah, na katerih se čuti decembrski utrip in ne sme manjkati niti sneg. »Konec aprila sneg?« so se spraševale, a niso vrgle puške v koruzo. Niti ko so zaradi napovedanega slabega vremena spet prestavile izlet na Vršič. Takrat pa je v Ljubljani začelo snežiti in ni nehalo. »Bile smo navdušene, ves dan smo bile zunaj, sicer čisto premražene, ampak fotografije so bile čarobne. Snežene. Božične. In to tik pred majem,« so se smejale svoji dogodiv­ščini, zaradi katere še bolj verjamejo, da je v Vesninem gnezdecu neka posebna pozitivna energija. Mi smo jo z zadnjimi sončnimi žarki lahko začutili ob fotografiranju izbranih sladic, ki so jih Limetke pripravile prav za naše druženje in v spomin na svoja poletna doživetja.

Video za prihodnost

»Nas je blog zelo povezal. Vsa družba diha z njim. Partnerji se zelo radi poukvarjajo z blogom v smislu komentarjev, priporočil, svetovanj in tudi kritik,« pove Vesna. Njihovi partnerji so vsi nekako povezani tudi z videoprodukcijo, tako da imajo zdaj še toliko več pripomniti. »Ukvarjati smo se začele z videoprodukcijo in pripravo kratkih videoprispevkov. Naredile smo že štiri in jih postavile na našo facebook stran. V njih nas zanima tisto, v čemer izstopajo najrazličnejši ponudniki hrane. Na svoj način smo tako predstavile Gelaterio Romantiko, ki jo vodi odvetnica, zdaj sladoledarka v Stari Ljubljani, ni nam ušla niti Klobasarna, prva v Ljubljani, ki jo vodi nekdanji urar,« pove Ajda.

Zabrisane meje

Najprej so želele ime v angleščini, ker so mislile, da bodo pozneje pisale (in predvsem prevajale recepte, Vesna je tudi anglistka) v angleščini, in tako so nastopale pod domeno Blurredlimes.si, kar v prevodu pomeni zabrisane meje. A ker si nihče ni zares zapomnil njihovega imena, so si rekle, da morajo nekaj spremeniti, in tako so postale Limetke. Všeč jim je in kot Limetke se odlično počutijo. Vseeno pa brišejo meje v blogarskem svetu preproste kulinarike. Med drugim se povezujejo z najrazličnejšimi mojstri, ki se kakor koli ukvarjajo s hrano, in prav je tako.