Preprosto lep božič

Že veste, s čim boste obložili domačo mizo za božič?

Objavljeno
20. december 2014 22.16
Ana Bulat
Ana Bulat

Za tiste, ki se še odločate, smo pripravili meni, ki ni zahteven, poleg tega je večino jedi, razen lososa, mogoče pripraviti že dan prej. Celotnega najdete v novi številki Odprte kuhinje, za lažjo odločitev pa si oglejte vse fotografije izbranih jedi in naslednji recept:


Losos v listnatem testu


Sestavine:

 

manjši jajčevec

sol, olje

file lososa (razrezan na dva kosa)

približno 500 glistnato testo

razžvrkljano jajce

sezam (navadni ali/in črni)

 

Priprava:

Jajčevec po dolgem narežemo na rezine, ga začinimo s soljo in popečemo v ponvi z obeh strani. Shranimo jih na krožniku.

Lososa začinimo s poprom in soljo. Odvijemo listnato testo in nanj položimo dve, tri rezini popečenega jajčevca. Nanje položimo (s kožo navzgor) file lososa in ga prekrijemo s preostalimi jajčevci. Vse skupaj dobro zavijemo v testo, robove malce navlažimo z vodo, da se med peko ne razprejo. Tako pripravljen zavitek obrnemo, da je stičišče robov na dnu pekača. Nadevano testo dobro premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s sezamom. Pečemo pri 200 stopinjah Celzija 20–25 minut. Po potrebi zavitek med peko pokrijemo s folijo, da nam po vrhu ne porjavi preveč. Pečenega takoj postrežemo.

Zraven lahko ponudimo motovilec v solati.

 

Nasvet: Z modelom za piškote lahko iz listatega testa izrežete zvezde, smrečice ... in okrasite zavitek.