Za tiste, ki se še odločate, smo pripravili meni, ki ni zahteven, poleg tega je večino jedi, razen lososa, mogoče pripraviti že dan prej. Celotnega najdete v novi številki Odprte kuhinje, za lažjo odločitev pa si oglejte vse fotografije izbranih jedi in naslednji recept:
Losos v listnatem testu
Sestavine:
manjši jajčevec
sol, olje
file lososa (razrezan na dva kosa)
približno 500 glistnato testo
razžvrkljano jajce
sezam (navadni ali/in črni)
Priprava:
Jajčevec po dolgem narežemo na rezine, ga začinimo s soljo in popečemo v ponvi z obeh strani. Shranimo jih na krožniku.
Lososa začinimo s poprom in soljo. Odvijemo listnato testo in nanj položimo dve, tri rezini popečenega jajčevca. Nanje položimo (s kožo navzgor) file lososa in ga prekrijemo s preostalimi jajčevci. Vse skupaj dobro zavijemo v testo, robove malce navlažimo z vodo, da se med peko ne razprejo. Tako pripravljen zavitek obrnemo, da je stičišče robov na dnu pekača. Nadevano testo dobro premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s sezamom. Pečemo pri 200 stopinjah Celzija 20–25 minut. Po potrebi zavitek med peko pokrijemo s folijo, da nam po vrhu ne porjavi preveč. Pečenega takoj postrežemo.
Zraven lahko ponudimo motovilec v solati.
Nasvet: Z modelom za piškote lahko iz listatega testa izrežete zvezde, smrečice ... in okrasite zavitek.