Razmišljaj sladko: Se res čuti glasba v sladicah?

Dobre so le tiste sladice, ki se jim ustvarjalec posveti do popolnosti.
Objavljeno
11. julij 2017 17.36
Gorazd Potočnik
Gorazd Potočnik

Glasba se resda na veliko predvaja, toda − ali jo slišimo? Kaj poslušamo, ko se vozimo v službo, ko delamo, ko se peljemo domov, ko kuhamo kosilo, ko jemo, tečemo, se tuširamo in preden zaspimo? Kaj poslušamo? Koliko poslušamo in kako kakovostno je?

Kaj imam v mislih? Gotovo ste že slišali za raznorazne energije, kot so feng šuj, chi, jing jang in podobne coprnije. Najbrž ste tudi slišali, da se v jedi pozna energija kuharja, da v krišna skupnostih na primer kuha najčistejši. Ali čutite, da je v menzi, kjer strežejo nešteto obrokov, hrana nekako prazna, da vas sicer nasiti, a hkrati ni to, kar ste si želeli?

Ko sem pred leti začel delati za Kaval group v kleti Tivolskega gradu, sem veliko ustvarjal ob glasbeni podlagi. Veliko sladic je bilo narejenih ob zanimivi glasbi in bile so drugačne, odbite, okusne in lepe. Vsaki sem se lahko dovolj posvetil, da je bila dovršena. Sodelavke so me sicer postrani gledale, a nekatere so dojele.

V tistem obdobju so bile sladice prepoznavne na prvi pogled ... in okus. Kaj jih je naredilo drugačne, zakaj so imele tako božanski okus? Ha. V sladici se resnično pozna energija. Resnično se v ustih začuti prefinjenost, dodelanost okusov, če se ustvarjalec posveti sladici, vsaki njeni komponenti, vse mora imeti ljubeč dotik. Vse, kar se meša, se meša z občutkom. Do najmanjše mere. Le takrat bodo sladice dobre.

Redki so, ki to razumejo in delajo sladice na podoben način, a takšni ustvarjalci so prepoznavni. V svoji karieri sem delal s kakimi 250 ljudmi. Na prste ene roke lahko naštejem tiste, ki so se posvečali vsaki komponenti tako podrobno, kot je po mojih merilih treba, da »glasba ne izzveni v prazno«!

Takrat, v Tivolskem gradu, sem lahko namenil pozornost vsaki posebej. Danes je to nemogoče. Iz male delavnice je nastala velika industrija, čeprav si vsi želimo in prizadevamo, da bi ostali le butična proizvodnja. Žal. In ko si privoščim sladico v eni od slaščičarn, ki delujejo po istem principu, torej naredi čim več v čim krajšem času, vedno začutim, da se je izgubila glasba v njej. Ni je. Ne občutim je. Na žalost utihne.

***

Gorazd Potočnik je slaščičarski mojster in lastnik podjetja Sladkozvočje.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, ki vam jih strežemo vsak četrtek ob 15. uri, mu družbo delajo še:

Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

Anita Lozar in Matej Pelicon, pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon.    

Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.