Razmišljaj sladko: Trendi

Nekaj najlepšega je zadovoljiti vsako stranko. Srečni obrazi in pohvale mi dajo moč za nadaljnje ustvarjanje.

Objavljeno
25. avgust 2014 12.13
*iza*Rustika ONA
Gorazd Potočnik
Gorazd Potočnik

Kot ustvarjalec novih okusov se vsak dan srečujem s strankami, ki hočejo več, kar mi godi, ker vem, da jim to tudi lahko ponudim, in če se zgodi, da tega nimam v ponudbi, se kaj hitro utrne ideja oziroma mi stranka sama sugerira idejo in to čim prej ponudim.

Taka je sicer praksa pri meni, ko ljudje naročajo torto, poslušam jih ter se jim poskušam približati in ujeti njihov vibe. To je nekaj najlepšega, kar se v mojem poklicu lahko zgodi. Torej, zadovoljiti sleherno stranko, ljubim srečne obraze, rad slišim pohvale, to mi daje moč za nadaljnje ustvarjanje. Rad pa slišim tudi kritike, ki so konstruktivne, in to moje redne stranke dobro vedo.

Na žalost je vedno več spoznanj, da nam škodijo gluten, preveč sladkorja in podobno. Vse to mi je kot kulinariku razumljivo in sočustvujem s strankami, ki imajo take in drugačne težave s prehrano. Zato se vsakemu približam tako, da imam vedno eno sladico, ki ne vsebuje tega in onega − za vsakega nekaj.

Uživam tudi v raziskovanju trendov, torej modernih slaščic, pa ne samo po obliki. Raziskujem svet presnih sladic, diabetičnih, brezglutenskih, veganskih in podobno. Všeč mi je ozaveščenost strank, toda resnična ozaveščenost, všeč so mi ljudje, ki vedo, kaj hočejo, saj lahko le njim z veseljem ponudim nekaj, v kar sem vložil kar nekaj energije in časa za razvoj.

Blazno pa me motijo ljudje, ki se izmišljujejo in jedo nekaj modernega le zato, ker je to moderno, pa tudi če ni dobro, toda važno je na koncu le, da se potem pohvali prijateljem, da je jedel slaščico, ki je takooooo šik in oh in sploh fensi. To me res zmoti, ker se ponavadi taka stranka tudi zelo angažira v pametovanju, ki običajno ne temelji na poznavanju, ampak le na trenutnem vzgibu, da je zanjo to to in drugega ni. Žal, da, obstajajo tudi take stranke. Pri tem naj omenim star gostinski pregovor, ki pravi, da je vsaka stranka kralj in ima prav. No, tukaj bi komentar na res zelo star pregovor izpustil.

Resno apeliram na vse, ki hočejo jesti moderno, da se v to malce bolj poglobijo, kajti v raznih modernih skrpucalih se najde marsikatera sestavina, ki kvečjemu škodi in ljudje tega večinoma ne vedo.

Zato se držim načela, da so moje sladice, ki niso niti presne niti diabetične, še vedno najbolj zdrave, no, razen za tiste prej omenjene, ki jim telo veleva drugače. Saj v njih najdemo vrhunsko čokolado, kvalitetno sadje, majhne količine sladkorja ter prave maščobe, ki telesu godijo, in ne škodujejo, pa še okus ostaja vrhunski.

***

Gorazd Potočnik je slaščičarski mojster in lastnik podjetja Sladkozvočje.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, ki vam jih strežemo vsak četrtek ob 15. uri, mu družbo delajo še:

- Vasja Golar, pivovar, pivovarna Bevog

- Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Tajda Blazinšek, antropologinja in prostovoljka, Skuhna

- Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic