Sporočilo v steklenici: »Še več odprtosti.«

V pričakovanju decembrske peke smo zbirali najboljše piškote, 

Objavljeno
11. december 2016 10.37
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič
Tomaž Kavčič nas vedno preseneti: pošljemo mu recept, nazaj dobimo čarovnijo, čisto novo zgodbo, ki pa je sestavljena iz istih reči kot izvirnik. Tokrat se je še posebno potrudil, kajti tisti čas v letu je, ko smo še bolj razmišljujoči: iz recepta za dišeč decembrski piškot z mandeljni, ki smo mu prejšnji teden prisodili prvo nagrado, je ustvaril čestitko, s katero nam še enkrat polaga na srce: odprtost!

Čisto na kratko, ogrodje te zgodbe: vsak mesec v naši nagradni akciji izberemo pet najboljših receptov na določeno temo, pošljete jih seveda bralci. Novembra smo, v pričakovanju decembrske peke, zbirali najboljše piškote, tako kot že lani. Za to je pač v prvih dneh zadnjega meseca v letu največ zanimanja.

Premislek o premišljenem

Tomaž Kavčič, poet kuhinje, kakor mu pravijo, je z zanimanjem prebral zmagovalni recept za brezglutenske čokoladne piškote z dišečimi mandlji, ki ga je poslala Bojana Barkučić. In v njem takoj prepoznal, zaslutil pravo aromo praznikov, pripoveduje. Tu so namreč same sestavine, po katerih mora v vsaki kuhinji decembra zadišati vsaj enkrat: cimet, vanilja, ingver, kardamom, mleti klinčki ...

Zmagovalka se je z idejo dokaj klasičnega dišečega prazničnega piškota po­igrala tako, da je na koncu dobila brezgutensko izpeljanko, za večino sestavin pa je predlagala zdravejšo, lažjo, alternativno možnost. Premišljen se nam je zdel njen recept zaradi tega, Tomažu pa tudi. Zato predlaga: zakaj vse te sestavine, ki so tako skrbno izbrane, »zapreti« v en sam paket, zakaj jih združiti tako, da se ne morejo izkazati vsaka zase s svojim značajem, s svojo podobo, s svojimi dobrimi lastnostmi, zaradi katerih so dobrodošel gost v naših kuhinjah.

In kot nas je v tem letu, ko pripravlja naše preproste recepte na način vrhunske gastronomije, že kar velikokrat naučil, nam je znova pokazal.

»Odprl« je piškot.

Spustil je iz njega sestavine. Ga razstavil na posamezne delčke in te potem zložil v novo obliko. Dovolil je, da je pritisk kreativnosti odnesel zamašek na tem šampanjcu in da so sestavine planile iz steklenice kot pisan ognjemet. In tako se je pokazalo, koliko barve, koliko prostora, koliko zraka je pravzaprav lahko v enem samem piškotu, če mu damo priložnost in ga osvobodimo na ta način.

Kdor se bo poglobil v podobo čestitke: da, mogoče jo je pojesti, razen nekaterih koščkov. V steklenici je piškot v koščkih, pečen v svoji izvorni obliki, pisani ognjemet na vrhu pa so dosledno zbrane vse sestavine (če ne verjamete, poglejte na spodnjo fotografijo, ki kažejo pripravo). Samo v oris: rdeči srčki so vinski kamen, tu so vse začimbe v prahu, vaniljev strok (ta sicer ni za glodanje, semena pa so uporabljena za dišavljenje piškota), med, agavov sirup in maslo, celo jajce je dodalo nekaj svoje lepe barve za kontrast čokoladi, ki je sicer pri tem receptu prevladujoča.

Tomaž Kavčič je bil na koncu zadovoljen, mi pa tudi, kajti premišljenost njegove izvedbe se je lepo povezala in nadgradila premišljenost, ki jo je v recept vložila naša bralka.

Sporočilo v steklenici

V tej steklenici pa ni samo eno sporočilo: Tomaž Kavčič, vrhunski gastronomski mojster, eden najboljših šefov kuhinje pri nas, zaposlen do zadnje minute (in skoraj vsakič, ko ga kličemo, v kakšni drugi državi), se je za ta piškot maksimalno potrudil.

Našel je čas za to.

Steklarju je naročil, da mu je izrezal steklenico, obris ideje in misli, ki so se mu zdele pomembne, si je zapisoval na listek in se potem veselil ljubkosti tega ognjemeta.

Sporočilo, ki je v tem včasih površnem svetu še kako na mestu: s tem, ko se potrudimo za stvari, izražamo spoštovanje do tistih, ki hodijo z nami in ob nas. Decembrski prazniki, ki nosijo v sebi premislek minulega časa in zaveze, ki jih sprejemamo za prihajajočega, so čudovita priložnost, da se vsi še malo bolj kot sicer potrudimo za svoje bližnje: sorodnike, prijatelje, sodelavce. To bodo potem pravi prazniki. Ta piškot s steklenici je Tomaževo voščilo bralcem Odprte kuhinje.

Gremo naprej: januarja bomo nagradili ...

Decembra zbiramo recepte za jedi, ki so skromne po sestavinah, po načinu priprave – kljub temu pa božanskega okusa. Tako se bomo približali naravnem toku letnih časov tudi v kuhinji: januar je mesec, ki označuje začetek najbolj »skromnega« dela leta.

Zaradi praznikov in ker boste imeli okrog novega leta verjetno v glavi bolj obilje, bomo vaše predloge zbiral teden dlje, torej do 8. januarja.

Prihodnji teden pa bomo objavili še zmagovalce drugega dela izziva, ki smo vam ga postavili novembra: ideje za darila, ki jih lahko izdelamo kar sami doma v kuhinji.

Partner akcije je Lidl Slovenija, sodelujete pa lahko s prijavo z elektronskim obrazcem ali po navadni pošti (oba naslova sta na zadnji strani priloge), v tem primeru morate dodati tudi izpolnjen kupon s svojimi podatki, ki ga najdete na zadnji strani naše priloge. Nagrade so lepe: vsak mesec razdelimo tri bone – v protivrednosti 120, 60 in 40 evrov.