- 3 krompirji
- večji korenček
- manjši gomolj zelene
- 3 pesti zamrznjenega stročjega fižola
- večji paradižnik, žlica paradižnikove mezge ali pol pločevinke vloženega paradižnika
- čebula
- pol kg govejega mesa
- 2 sveži rdeči papriki iz shrambe ali žlica mlete paprike
- sol, poper
- 3 listi lovorja
- 2 pesti kuhane pšenice
- manjši košček slanine ali pršuta
- malo maščobe
- voda ali jušna osnova
Priprava:
- Čebulo, korenje, zeleno in svežo papriko, če jo imamo, narežemo na kocke. Stresemo jo v lonec. Dodamo maščobo, pristavimo in zelenjavo pražimo 5-10 minut, med pogostim mešanjem. (Mleto papriko stresemo v lonec malo pred koncem praženja zelenjave.)
- Medtem narežemo meso in slanino ter stresemo v lonec. Pražimo dalje, da meso posivi.
- Dodamo zamrznjen stročji fižol, zalijemo z vodo ali jušno osnovo, solimo, popramo in začinimo z lovorjem. Zavremo, nato pokrito ali napol pokrito nad šibkim ognjem kuhamo 30 - 40 minut, da se meso zmehča.
- V juho damo svež narezan paradižnik ali mezgo ter kuhano pšenico. Kuhamo dalje 10 minut.
- Poskusimo, po potrebi dodatno začinimo in ponudimo.
- Za posladek po krepki enolončnici postrežemo višnjev kompot iz shrambe in krhek piškot.
Koristen nasvet: Če so vam ostali žganci, jih uporabite v tej odlični enolončnici. V tem primeru iz sestavin izločite krompir. Odvisno od količine žgancev, se razume.
Namig: Pšenična zrna si skuhajte vnaprej (kakor kamut, piro, ješprenj), in sicer zrna oplaknete na rešetu ter v dvojni količini vode kuhate pol ure. Kuhano in ohlajeno pšenico hranite v hladilniku ali v manjših paketkih v zamrzovalniku, porabljate pa v solatah in v enolončnicah.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.