Sredin namig za kosilo: Fižol s panceto

Stara in poceni primorska jed, ki vam bo vzela 15 minut za pripravo in bila skuhana v naslednje pol ure. Dober tek.

Objavljeno
19. marec 2017 12.45
koman*hrana
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • kuhan fižol s fižolovko, ki smo ga namočili 
v ponedeljek in skuhali v torek
  • manjši kos pancete
  • žlica paradižnikove mezge ali pol pločevinke vloženega paradižnika
  • 2 stroka česna
  • 2 lista lovorja
  • žlica moke


Priprava:

  1. Panceto narežemo na kocke in damo v kozico. Pristavimo in počakamo, da se malenkost popeče. Potresemo z moko, zalijemo s fižolovko in krepko mešamo.
  2. Dodamo fižol, paradižnikovo mezgo, lovor in česen ter pokrito kuhamo pol ure, lahko tudi dlje. Po potrebi prilijemo še vodo. Dobiti moramo precej gosto jed.
  3. Ponudimo s polento in veliko skledo radiča z rahlo popečenim česnom.

Opomba: Na Primorskem je jed z imenom f'žu požg't zelo znana. V starih časih se je kuhala več ur nekje ob robu štedilnika na drva, da se je gostila in se ji je krepil okus. V sodobnem času brez težav uporabite fižol iz pločevinke, potrebovali ga boste vsaj 500 g.

Nasvet: Panceta - najlaže gre, če je že narezana na tanke rezine, te pa prečno narežete še na manjše koščke. Koliko? Odvisno od okusa. Vsaj 100 g za celo družino pa že.

Ali ste vedeli: Panceta je posušena s poprom začinjena slanina. Da postane odličnega okusa, potrebuje približno mesec dni sušenja v primernih razmerah, pri čemer ima poglavitno nalogo veter. Tisti, ki odkriva strehe in prevrača tovornjake. Prav tisti.