- kuhan fižol s fižolovko, ki smo ga namočili v ponedeljek in skuhali v torek
- manjši kos pancete
- žlica paradižnikove mezge ali pol pločevinke vloženega paradižnika
- 2 stroka česna
- 2 lista lovorja
- žlica moke
Priprava:
- Panceto narežemo na kocke in damo v kozico. Pristavimo in počakamo, da se malenkost popeče. Potresemo z moko, zalijemo s fižolovko in krepko mešamo.
- Dodamo fižol, paradižnikovo mezgo, lovor in česen ter pokrito kuhamo pol ure, lahko tudi dlje. Po potrebi prilijemo še vodo. Dobiti moramo precej gosto jed.
- Ponudimo s polento in veliko skledo radiča z rahlo popečenim česnom.
Opomba: Na Primorskem je jed z imenom f'žu požg't zelo znana. V starih časih se je kuhala več ur nekje ob robu štedilnika na drva, da se je gostila in se ji je krepil okus. V sodobnem času brez težav uporabite fižol iz pločevinke, potrebovali ga boste vsaj 500 g.
Nasvet: Panceta - najlaže gre, če je že narezana na tanke rezine, te pa prečno narežete še na manjše koščke. Koliko? Odvisno od okusa. Vsaj 100 g za celo družino pa že.
Ali ste vedeli: Panceta je posušena s poprom začinjena slanina. Da postane odličnega okusa, potrebuje približno mesec dni sušenja v primernih razmerah, pri čemer ima poglavitno nalogo veter. Tisti, ki odkriva strehe in prevrača tovornjake. Prav tisti.