Sredin namig za kosilo: Gratinirane bučke z jajci in sirom

Ko je bučk še v izobilju in idej že počasi zmanjkuje. Priprava jedi traja 10, čas peke pa 20-25 minut.

Objavljeno
10. september 2016 23.15
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 750 g bučk
  • 2 čebuli
  • 4 stroki česna
  • žlička masla
  • peteršilj, majaron, 
bazilika, sol, poper
  • 6 jajc
  • 1 dl mleka ali smetane
  • 100 g poltrdega sira

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model namastimo.
  2. Česen grobo narežemo, čebulo narežemo na tanke kolobarje, bučke na kocke.
  3. V globlji ponvi ali kozici na žlički masla na hitro popražimo čebulo, dodamo česen, da zadiši, nato na vse stresemo bučke in med mešanjem eno minuto dušimo. Odstavimo, začinimo s soljo, poprom in zelišči ter stresemo v model.
  4. Posebej v skledici razžvrkljamo jajca s smetano, vmešamo nariban sir in s tem prelijemo bučke. Postavimo v pečico, da jajca zakrk­nejo in se površina zlato zapeče, približno 20-25 minut.
  5. Ponudimo kot samostojno jed. Za posladek naj bo sadna solata z mandlji in lešniki.