Sestavine za testo:
- 250 g moke in še malo za delovno površino
- jajce, 125 g masla, ščep soli
- 5 večjih stebel pora (750 g)
- 100 g poltrdega sira, 3 jajca, 2 dl smetane
- sol, poper
Priprava:
- Iz sestavin zgnetemo krhko testo, ki naj v hladilniku počiva najmanj pol ure. Lahko ga pripravimo tudi dan prej, ovijemo v folijo ali vrečko in shranimo v hladilnik.
- V lonec nalijemo malo vode in jo solimo. Por narežemo na kolobarje in ga damo v krop. Ko voda spet zavre, kuhamo še največ 2 minuti, odcedimo in ohladimo, vodo pa prihranimo.
- Testo narežemo na nekaj milimetrov debele rezine in z njimi obložimo namaščen in z moko potresen model za pito. Posamezne kose z rokami narahlo potlačimo, da je model povsem prekrit s testom. Ali pa testo razvaljamo in z njim obložimo model.
- Sir grobo naribamo in stresemo v posodo k blanširanemu in ohlajenemu poru. Vse narahlo solimo, popramo in naložimo na testo.
- Posebej v lončku razžvrkljamo jajca in jih pomešamo s smetano. Z jajčno mešanico prelijemo por, rahlo poravnamo in postavimo v segreto pečico. Pečemo pol ure pri 200 stopinjah.
- Ponudimo kot samostojno jed ob solati iz naribanega korenčka s praženimi bučnimi semeni in bučnim oljem.
Različica: Lažjo različico dobite, če polovico smetane nadomestite z mlekom, bogatejšo pa, če med por zamešate koščke slanine ali klobase.
Namig: Vodo od blanširanja pora prihranite za jutrišnjo enolončnico.
Priporočamo še: Hrustljavi zvitki s porom in krompirjem
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.