Sredin namig za kosilo: Krhka pita s porom

Por v glavni vlogi. Priprava: 15 minut; čas peke: 30 minut. Dober tek!

Objavljeno
24. januar 2018 10.34
Mojca Koman
Mojca Koman

Sestavine za testo:

  • 250 g moke in še malo za delovno površino
  • jajce, 125 g masla, ščep soli
Sestavine za nadev:
  • 5 večjih stebel pora (750 g)
  • 100 g poltrdega sira, 3 jajca, 2 dl smetane
  • sol, poper

Priprava:

  1. Iz sestavin zgnetemo krhko testo, ki naj v hladilniku počiva najmanj pol ure. Lahko ga pripravimo tudi dan prej, ovijemo v folijo ali vrečko in shranimo v hladilnik.
  2. V lonec nalijemo malo vode in jo solimo. Por narežemo na kolobarje in ga damo v krop. Ko voda spet zavre, kuhamo še največ 2 minuti, odcedimo in ohladimo, vodo pa prihranimo.
  3. Testo narežemo na nekaj milimetrov debele rezine in z njimi obložimo namaščen in z moko potresen model za pito. Posamezne kose z rokami narahlo potlačimo, da je model povsem prekrit s testom. Ali pa testo razvaljamo in z njim obložimo model.
  4. Sir grobo naribamo in stresemo v posodo k blanširanemu in ohlajenemu poru. Vse narahlo solimo, popramo in naložimo na testo.
  5. Posebej v lončku razžvrkljamo jajca in jih pomešamo s smetano. Z jajčno mešanico prelijemo por, rahlo poravnamo in postavimo v segreto pečico. Pečemo pol ure pri 200 stopinjah.
  6. Ponudimo kot samostojno jed ob solati iz naribanega korenčka s praženimi bučnimi semeni in bučnim oljem.

Različica: Lažjo različico dobite, če polovico smetane nadomestite z mlekom, bogatejšo pa, če med por zamešate koščke slanine ali klobase.

Namig: Vodo od blanširanja pora prihranite za jutrišnjo enolončnico.

Priporočamo še: Hrustljavi zvitki s porom in krompirjem

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.