Sredin namig za kosilo: Krompirjeva solata s šparglji in jajcem

Prvi šparglji in zadnji velikonočni pirhi v tej slastni pomladanski solati. Priprava traja 10, čas kuhanja pa še 5 minut.

Objavljeno
26. april 2017 02.12
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

  • 6 kuhanih krompirjev
  • 10 špargljev
  • šopek redkvic
  • 3 trdo kuhana jajca
  • limona
  • oljčno olje, sol, poper

 

Priprava:

  1. Kuhan krompir olupimo in narežemo v solatno skledo. Šparglje očistimo, vršičke prihranimo, stebla narežemo in na hitro (za največ minuto) blanširamo v slanem kropu. Odcedimo in ohladimo.
  2. Redkvice narežemo na rezine in stresemo v solatno skledo. Dodamo šparglje, tudi vršičke. 
  3. Kuhana jajca olupimo in v manjši posodici pretlačimo z vilicami. Prilijemo limonov sok, olje, sol, poper ter s tem prelijemo solato.
  4. Previdno premešamo, po potrebi prilijemo ohlajeno vodo, v kateri smo kuhali šparglje. 
  5. Solato ponudimo kot prilogo hrustljavo pečeni postrvi. 

Koristen nasvet: Krompir si lahko skuhate v oblicah v večji količini in shranite v hladilniku. Tako bo preko tedna večkrat na voljo za hitro solato, kot dodatek omleti ali za zgostitev enolončnice.

Različica: Med jajčni preliv za solato dodajte en ali dva slana inčuna, preliv pa gladko zmešajte v mešalniku, da se kosti rib ne bo čutilo več.

Ali ste vedeli, da so listi redkvic imenitna listnata zelenjava? Če imate srečo in so še lepi, hrustljavi, jih drobno narežite ter dodajte v solato ali iz njih skuhajte juho kakor špinačno. Klorofil, železo in kopica vitaminov je v njih, ne le »ničvredne« vlaknine.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.