Sredin namig za kosilo: Mesne kroglice po švedsko

Sočne zaradi naribanih jabolk; priprava 20 minut, čas kuhanja 10 minut

Objavljeno
09. februar 2015 10.45
MESNE KROGLICE PO ŠVEDSKO
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

500 g mletega mesa (svinjina)

2 čebuli, 2 stroka česna

2 večja jabolka, 2 jajci

150 g drobtin, 50 g parmezana

žlica medu, muškatni orešček

2 žlici moke, sol, poper

žlica masla, malo olja,

5 dl goveje jušne osnove

2 dl sladke smetane

2 žlici sojine omake

 

Priprava:

Čebulo in česen drobno narežemo in na malo maščobe svetlo popražimo. Ohladimo.

Jabolko olupimo, očistimo in naribamo v skledo. Dodamo drobtine, prepraženo čebulo, čez naribamo parmezan, solimo, popramo, začinimo z muškatnim oreščkom, medom. Dodamo še mleto meso in z rokami zmes dobro premešamo.

Z žličko zajemamo zmes in oblikujemo majhne kroglice.

V ponvi segrejemo žlico olja in kroglice postopno popečemo. Večkrat obrnemo in potresemo ponev, da se enakomerno opečejo. Preložimo jih na krožnik.

Ko spečemo vse, ponev očistimo ostankov, v njej razpustimo maslo, dodamo moko in po malem prilivamo juho. Mešamo z metlico, da ne bi nastale grudice.

V omako prilijemo še smetano, sojino omako, premešamo in previdno vložimo opečene mesne kroglice. Pokrito kuhamo še 5–10 minut. Postrežemo z zelenjavno-krompirjevim pirejem in solato.