Sredin namig za kosilo: Mesne kroglice po švedsko

Sočne so prav zaradi naribanih jabolk. Priprava traja okoli 20 minut, čas kuhanja pa 10 minut. Dober tek!

sre, 24.02.2016, 12:00
Že veste, kje boste danes jedli?

Na podlagi ocen, ki jih vsak teden objavljamo v Nedelu in Slovenskih novicah, je nastal digitalni vodič, ki dobrojedcem lajša odločitev o tem, kje bodo naslednjič sedli za mizo in kaj naj si nanjo pustijo prinesti.

Sestavine:

  • 500 g mletega mesa (svinjina)
  • 2 čebuli, 2 stroka česna
  • 2 večji jabolki
  • 150 g drobtin, 2 jajci
  • 50 g parmezana, žlica medu
  • muškatni orešček, sol, poper
  • žlica masla, malo olja, 2 žlici moke
  • 5 dl goveje juhe (ali jušne osnove)
  • 2 dl sladke smetane
  • 2 žlici sojine omake


Priprava:

  1. Čebulo in česen drobno narežemo in na malo maščobe svetlo popražimo. Ohladimo.
  2. Jabolki olupimo, očistimo in naribamo v skledo. Dodamo drobtine, prepraženo čebulo, čez naribamo parmezan, solimo, popramo, začinimo z muškatnim oreščkom, medom. Dodamo še mleto meso, jajci in z rokami zmes dobro premešamo.
  3. Z žličko zajemamo zmes in oblikujemo majhne kroglice.
  4. V ponvi segrejemo žlico olja in kroglice postopno popečemo. Večkrat obrnemo in potresemo ponev, da se enakomerno opečejo. Preložimo jih na krožnik.
  5. Ko spečemo vse, ponev očistimo ostankov, v njej raztopimo maslo, dodamo moko in po malem prilivamo juho. Mešamo z metlico, da preprečimo nastanek grudic.
  6. V omako prilijemo še smetano in sojino omako, premešamo in previdno vložimo opečene mesne kroglice. Pokrito kuhamo še 5-10 minut in ponudimo.

Prijavi sovražni govor