Sredin namig za kosilo: Polpete iz ovsenih kos­mičev z meliso

Melisa je za mirne živce; priprava 30 minut, čas peke 10 minut

Objavljeno
28. september 2015 19.27
POLPETE
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo: 

100 g ovsenih kosmičev (ali rženih, pšeničnih)

2 jajci, sredica dveh rezin kruha in po potrebi 2 žlici drobtin

šopek melise, 3 stroki česna

sol, poper, pol bučke

2 žlici pretlačenega paradižnika

2 žlici olja, žlička masla

Priprava:

Ovsene kosmiče v skledi prelijemo z vodo. Pokrijemo in pustimo namakati 10–15 minut.

Zatem odlijemo odvečno vodo, malenkost ožamemo (vodo prihranimo) in vmešamo jajci.

V zmes naribamo bučko, dodamo paradižnikov pire, solimo, popramo, začinimo s česnom. Premešamo.

Nazadnje dodamo drobno narezane liste melise in nadrob­ljeno sredico kruha. Če je po nekaj minutah zmes še mokra, primešamo drobtine, drugače pa prihranjeno vodo od namakanja kosmičev.

Segrejemo ponev, namastimo z oljem in maslom. Z žlico ohlapno oblikujemo polpete in jih ocvremo na obeh straneh.

Zraven ponudimo dušeno blitvo ali špinačo in zeljno solato z bučnim oljem in bučnimi semeni. Za posladek naj bo jogurtovo pecivo.

Različica: Melisa ima blag vonj, zato naj je bo v mešanici kar precej. Lahko jo nadomestimo z nekaj lističi mete.