100 g ovsenih kosmičev (ali rženih, pšeničnih)
2 jajci, sredica dveh rezin kruha in po potrebi 2 žlici drobtin
šopek melise, 3 stroki česna
sol, poper, pol bučke
2 žlici pretlačenega paradižnika
2 žlici olja, žlička masla
Priprava:
Ovsene kosmiče v skledi prelijemo z vodo. Pokrijemo in pustimo namakati 10–15 minut.
Zatem odlijemo odvečno vodo, malenkost ožamemo (vodo prihranimo) in vmešamo jajci.
V zmes naribamo bučko, dodamo paradižnikov pire, solimo, popramo, začinimo s česnom. Premešamo.
Nazadnje dodamo drobno narezane liste melise in nadrobljeno sredico kruha. Če je po nekaj minutah zmes še mokra, primešamo drobtine, drugače pa prihranjeno vodo od namakanja kosmičev.
Segrejemo ponev, namastimo z oljem in maslom. Z žlico ohlapno oblikujemo polpete in jih ocvremo na obeh straneh.
Zraven ponudimo dušeno blitvo ali špinačo in zeljno solato z bučnim oljem in bučnimi semeni. Za posladek naj bo jogurtovo pecivo.
Različica: Melisa ima blag vonj, zato naj je bo v mešanici kar precej. Lahko jo nadomestimo z nekaj lističi mete.